Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Moravském Krumlově je zpět Slovanská epopej, výstava začne v polovině prázdnin

Na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku po deseti letech znovu visí plátna secesního mistra Alfonse Muchy. Dvacet velkoformátových maleb nazvaných Slovanská epopej je k vidění ve zrekonstruovaných sálech. Návštěvníci uvidí umělecká díla poprvé na přelomu července a srpna.

Malby českého malíře, který v malbách interpretoval slovanské dějiny, dorazily do jihomoravského města již před třemi týdny ve speciálních klimatizovaných boxech a kamionech. Plátna se instalovala do zrekonstruovaných prostor zámku. Tamější Rytířský sál podstoupil v poslední době výrazné stavební a technické úpravy. Například bylo nutné, aby ve výstavní místnosti panovala stálá teplota a vlhkost. Celkem se vyšplhaly výdaje na rekonstrukci památkově chráněné budovy na více než 60 milionů korun.

Dnes se přijela na práce podívat delegace z Prahy, aby zkontrolovala, zda je vše připraveno na výstavu. „Všechna plátna byla úspěšně nainstalována, dolaďujeme některé detaily a experti zároveň provádí poslední prohlídky obrazů před spuštěním testovacího provozu,“ sdělil starosta Moravské Krumlova a senátor Tomáš Třetina (TOP09). Podle něj návrat vrcholného díla Muchy pomůže celému regionu. „Věřím, že výstava přitáhne nejen návštěvníky z České republiky, ale i milovníky secese z celé Evropy,“ uvedl.

Jednání tentokrát korektní

Do Prahy se malby stěhovaly z Krumlova v roce 2011. Odjezd provázely kontroverze. Nyní se zdá, že staré spory jsou minulostí. Třetina uvedl, že veškerá jednání byla korektní, což zmínila i pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) a ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková

Jako správci tohoto významného díla jsme spokojeni s podmínkami, které Moravský Krumlov vytvořil pro návrat epopeje. Diametrálně se liší od těch, z kterých před deseti lety odvážena,“ sdělila šéfka pražské galerie, která obrazy zapůjčila obrazy na jih Moravy na pět let.

Výstava do dvou týdnů

Na přelomu července a srpna čeká epopej první zatěžkávací zkouška, jelikož začne zkušební provoz i slavnostní otevření, na nějž přijede i vnuk malíře John Mucha. Vzhledem k opatřením proti covidu je nutné omezit počet návštěvníků. Proto organizátoři zájemcům radí, aby si včas rezervovali vstupenky přes internet. Lístek vyjde na 250 korun pro dospělého návštěvníka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Epopej, Krumlov, Třetina Výstava, Mucha, Moravský Krumlov, Slovanská epopej, výstava, Alfons Mucha, okres Znojmo, Praha, Tomáš Třetina, Magdalena Juříková, Hana Třeštíková, John Mucha, TOP 09, Galerie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravském Krumlově je zpět Slovanská epopej, výstava začne v polovině prázdnin  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.