Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě podezřele umíraly slepice. Veterináři u Vyškova odhalili ptačí chřipku

Veterináři v malé obci na Vyškovsku objevili nové ohnisko ptačí chřipky. Majitelé malochovu odborníkům nahlásili, že jim během pár dní zemřely dvě třetiny slepic. Jelikož ale zasažení hospodáři drůbeží maso neprodávají, mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele Státní veterinární správa (SVS) nevyhlásí.

Letos už třetí ohnisko

V Česku letos veterináři potvrdili už třetí ohnisko ptačí chřipky, tentokrát na jihu Moravy. Ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku odborníky kontaktovali rozrušení majitelé nekomerčního malochovu slepic, aby nahlásili podezřelá úmrtí drůbeže.

„Chovatelům na Vyškovsku v krátké době uhynulo deset z patnácti kusů kura domácího. Poté, co tuto skutečnost hospodáři nahlásili, provedli veterinární inspektoři na místě šetření a odebrali vzorky. Laboranti v Olomouci vzorky expresně vyhodnotili a ptačí chřipku u mrtvých zvířat potvrdili,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Zbývající opeřence z chovu musí veterináři utratit, aby nemoc dále nešířili po okolí. Do kurníků po nakažených tvorech navíc přivolají profesionály, kteří místo důkladně vyčistí a vydezinfikují.

Jelikož ale majitelé zasažené farmy drůbeží maso komerčně neprodávají, SVS nevymezí okolo ohnisek uzavřená pásma s nařízeními pro ostatní chovatele. Odborníci přesto apelují na chovatele drůbeže a ptáků v tuzemsku, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a sledovali zdravotní stav v chovech drůbeže.

Ochranou jsou uzavřené chovy

Chovatelé by pro co největší bezpečí měli drůbež umístit do uzavřených objektů, kde zabrání kontaktu s volně žijícími ptáky. Když to podmínky nedovolují, je nutné aspoň minimalizovat rizika kontaminace trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek a zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách.

První letošní ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři v malochovu slepic na Českobudějovicku, druhé na Ostravsku. V loňském roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno třiadvacet ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a v chovech ptáků držených v zajetí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS ČR

Štítky jižní Morava, Vyškov, ptačí chřipka, slepice, drůbež, nemoc, úmrtí

Na jižní Moravě podezřele umíraly slepice. Veterináři u Vyškova odhalili ptačí chřipku  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.