Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Vyškově mají na hřbitově pietní místo pro nenarozené děti. Pomník navrhl akademický sochař

Ve Vyškově dostali rodiče možnost důstojně uctít památku zemřelých nenarozených potomků a pochovat jejich ostatky. Zástupci radnice vyčlenili místo v centru hřbitova, kde dětem známý akademický sochař postavil pomník symbolizující bránu životem a smrtí.

Rodiče, kterým zemřelo dítě před porodem, mají na vyškovském hřbitově nově vyčleněné místo k truchlení a vzpomínání. V centrální části pohřebiště vyrostl masivní pomník. „Prostor přispěje nejen k útěše nad ztracenou nadějí, ale poslouží také k pochování ostatků do určitého stadia vývoje plodu. Podobných míst v republice není mnoho, a proto považujeme vybudování pietního prostoru za velmi důležité,“ sdělil místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Základním motivem sochy je cesta, na které je umístěná pootevřená brána představující předěl mezi životem a smrtí. Z robustního prostoru za vraty do světa živých nahlíží nemluvně, jehož naděje na život vyhasla a rodiče si jej z porodnice domů neodvezli. „Jelikož jde o tíživé téma, nechtěli jsme nic uspěchat. Nad podobou prvku i jeho umístěním jsme několikrát diskutovali. Chtěli jsme truchlícím poskytnout hlavně potřebné soukromí,“ vysvětlil Celý.

Pracovníci hřbitova v okolí pietního místa upravili terén, aby bylo co nejpřístupnější. Dílo stálo téměř dva miliony korun a jeho součástí je také dostatek laviček i prostor pro položení svíček a květin. „Každý se se ztrátou vyrovnává jinak. Chtěli jsme rodinám poskytnout vhodné místo, aby v modlitbě či ve vzpomínce mohli zmírnit svoji bolest, zapálit svíčku, či jen tiše posedět,“ dodal Celý.

Nad branou monumentu, jehož autorem zlínský akademický sochař Radim Hanke, je v kameni vytesaný utěšující biblický citát. Na víku nad úložištěm uren je pak uvedeno, komu je pomník určený. „Ke zhotovení památníku jsem využil božanovský pískovec, samotnou bránu s dítětem jsem si podle návrhu nechal vyrobit v bronzařské dílně. Socha symbolizuje důstojnost a zároveň křehkost lidského života,“ popsal Hanke.

Zástupci radnice Hankeho oslovili ke zhotovení piety po několika debatách. Pod rukama umělce již na vyškovském hřbitově vznikl památník věnovaný obětem první světové války. Dvoumetrová pískovcová socha ženy objímající prázdný kabát stojí u vstupu do areálu od roku 2018, cílem bylo na památku zesnulým dětem vytvořit podobné dílo.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, hřbitov, památka, pieta, děti, smrt, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

pomník pro NENAROZENÉ děti?! :-OOO kdo se NENARODIL, nemohl ani zemřít... (ta "hyperkorektnost" dnešní doby, dávno překonává absurditu minulosti)! :-((( truchlit se dá i bez okázalých a předražených pomníků...

Úterý, 14. listopadu 2023, 13:42Odpovědět

Ve Vyškově mají na hřbitově pietní místo pro nenarozené děti. Pomník navrhl akademický sochař  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.