Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radnice ve Vyškově dostane novou střechu. Nebezpečný azbest zmizí

Poslední část střechy na vyškovské radnici dostane novou krytinu, jež nahradí původní azbest. Staré šablony se rozpadaly a hrozilo, že do budovy bude při dešti zatékat. Kvůli bezpečnému odstranění rakovinotvorného materiálu město do konce listopadu uzavřelo Radnickou ulici.

Střecha na části radnice pod věží ve Vyškově po dlouhých letech dosloužila a potřebuje vyměnit za novou. Stářím se některé ze šablon rozpadly, pod krytinou navíc není difuzní folie, která by při silnějším větru zabránila zatékání dešťové vody do prostor úřadu.

Město v minulosti řešilo menší opravy, nyní dělníci dokončí likvidaci azbestové střešní krytiny v celém areálu. „Nová kvalitní krytina bude zároveň chránit před pronikáním vlhkosti do nemovitosti. Stáří či právě počasí navíc způsobovaly pád střešních šablon a hřebenáčů, které mohly způsobit úraz zaměstnanců či návštěvníků úřadu pohybujících se podél budovy,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Protože pracovníci budou manipulovat s azbestem, jenž je karcinogenní a od roku 2005 je v Evropské unii jeho používání zakázáno, musí Vyškov uzavřít přilehlé prostory. Do konce listopadu se tak lidé nedostanou z náměstí Radnickou ulicí, do tamní provozovny zákazníci projdou z Dobrovského ulice. „Azbest odborně demontujeme a stabilizujeme pro bezpečný převoz. Opravou nám při nepřízni počasí nebudou vznikat další náklady,“ dodal.

Na stávající prkenné bednění dělníci položí pojistnou hydroizolační difúzní fólii a namontují nové tašky se střešními doplňky. Doplní také zdivo hlavních a kordonových říms cihlami, zrekonstruují vnější omítky, vedení hromosvodu a vymění svody a klempířské prvky. Cena za zásah přesáhla 2,8 milionu korun.

Teplo a sucho

Kromě nové střechy úřad v září dostal nové plynové kotle a kotelnu za 2,8 milionu korun, aby zaměstnancům v kancelářích nebyla kvůli starým a špatné funkčním zima. Teplo unikalo i okny ze starostovy pracovny, při vydatnější průtrži mračen pak dovnitř dřevenými rámy dokonce zatékalo.



„Pocházela z 90. let, byla takřka dožilá. Nově osazená okna jsou samozřejmě opět dřevěná, členění a barevnost jsou shodné s těmi minulými,“ přiblížil referent pro památkovou péči Petr Bařinka. Za osm kusů trojdílných oken město zaplatilo 360 tisíc korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov/Facebook

Štítky Vyškov, střecha, oprava, radnice, azbest, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice ve Vyškově dostane novou střechu. Nebezpečný azbest zmizí  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.