Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silničáři na jižní Moravě vysazují stromy do gelu ze syrovátky, aby je udrželi v kondici

Stovky dřevin, o které se starají jihomoravští silničáři, zemřou každý rok kvůli nedostatku vláhy. Aby pracovníci nemuseli dokola kácet a vysazovat nové stromy, testují u Břeclavi speciální hydrogel. Přírodní látka zadrží v období sucha vodu v půdě, a údržbářům tak pomůže s péčí o 119 tisíc kusů zeleně.

Usychající, mizející či poškozené stromy okolo silnic trápí Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje (SÚS). Zeleň má totiž zásadní vliv na životnost komunikací, které chrání před větrem i přívalovými dešti. Společně s vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se proto pustili do zkoušení nového pomocníka, jenž by mohl dřeviny zachránit před nedostatkem vody.

„Jsou to v podstatě gely, jejichž hlavní složkou je syrovátka, která vzniká jako odpad při výrobě čerstvých sýrů a tvarohu. Je tedy čistě přírodní, nezatěžuje životní prostředí a v půdě se rozloží na látky, které dodávají rostlinám živiny,“ popsala arboristka SÚS Marie Miklínová.

Jako první hydrogel silničáři testují na Břeclavsku, kde vysadí stovku dřevin a ke každému stromu aplikují kilogram speciální látky. Jejich chování pak pracovníci společně s odborníky pečlivě zdokumentují a porovnají s kusy bez nadějné novinky.

Vandalové a nesouhlas majitelů

Každoročně silničáři pokácí stovky dřevin a minimálně stejné množství také vysadí. V posledních letech se ale počet zvyšuje, hlavní příčinou je sucho.  „Druhou a velmi smutnou rovinou nových výsadeb je lidský faktor. Dost často jsou nové stromky ukradeny nebo záměrně poškozeny, aby nerostly,“ uvedl ředitel SÚS Roman Hanák a dodal, že vandalismus nejsou schopni ovlivnit, nicméně spojení s vědci dává stromům šanci na přežití.

Ke každé nové výsadbě správa zve dopravní inženýry a řeší s nimi vzdálenost, která je pro zeleň v daném místě přípustná. Některé navrhované lokality ale podmínky nesplňují, důležitá je i bezpečnost dopravního provozu. Častou překážkou jsou pak inženýrské sítě nebo nesouhlas majitelů pozemků.

Ohodnoť článek

Foto Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje

Štítky silnice, Jihomoravský kraj, Břeclavsko, silničáři, stromy, zeleň, ochrana, sucho, příroda, klima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři na jižní Moravě vysazují stromy do gelu ze syrovátky, aby je udrželi v kondici  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.