Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V blanenském babyboxu našli chlapečka. Dostal jméno David

Do babyboxu v Blansku někdo v pondělí odpoledne odložil malého chlapce. Děťátko zabalené v bleděmodré dece a s bílou čepičkou na hlavičce dostalo jméno David. Miminko na jižní Moravě se tak stalo letošním osmým dítětem umístěným do speciální schránky. Celkem už bedýnky zachránily 254 životů.

Babybox na záchrance v Blansku funguje už více než pět let a za tu dobu do něj byly odložené dvě děti. Poprvé v něm zdravotníci po otevření dvířek objevili v roce 2020 novorozence, který dostal jméno Jan. Jako druhé dítě v něm skončil 20. listopadu opět chlapeček, tentokrát ho však pojmenovali David.

„Babybox přijal do své klimatizované a ventilované bedýnky děťátko zabalené v bleděmodré dece s bílou čepičkou na hlavičce. Dozvěděl jsem se, že je to chlapeček, na pohled zdravý s ošetřeným pupečníkem, vážící 2500 gramů,“ okomentoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Záchranáři miminko z okresního města odvezli do Dětské nemocnice v Brně, protože se v tamní nemocnici nenachází dětské oddělení.

Malý Davídek je letos osmým odloženým děťátkem do těchto speciálních schránek. Od roku 2005, kdy byl zprovozněná první záchranná bedýnka, v nich lidé nechali 139 holčiček a 115 chlapců. Další, a v pořadí 87. babybox, brzy otevřou také v nemocnici v Kyjově.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy. Jakmile je v nich dítě, zapne se alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky Blansko, nemocnice, dítě, miminko, babybox, záchrana, dítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V blanenském babyboxu našli chlapečka. Dostal jméno David  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.