Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Veterináři hlásí otřesný případ z Blanska. Utýraného psa museli utratit

Závažný případ hlásí jihomoravští veterináři, kteří objevili v Blansku těžce zanedbaného psa. Zvíře, jež žilo v bytovce, bylo extrémně podvyživené, srst mělo slepenou výkaly a nemělo očkování ani proti vzteklině. Veterinář zuboženého hafana proto utratil. Majitelce nyní hrozí tučná pokuta.

Na maltézského hafana z Blanska dostali Státní veterinární správa (SVS) tip. Situaci se jihomoravští inspektoři prověřili. Vyrazili do terénu a zajeli do okresního města na sever od Brna. Jakmile dorazili do tamější bytovky, nestačili se divit, jak v mizerné zdravotní kondici domácí mazlíček je. 

„Pes byl extrémně vyhublý, srst měl slepenou výkaly, krmivem a výtoky z tělních otvorů, trpěl rozsáhlým onemocněním kůže a měl zanícené oči. Neměl navíc platné očkování proti vzteklině. Chovatelce proto bylo nařízeno neprodleně navštívit soukromého veterinárního lékaře,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček

Na ztrápeného savce se podíval veterinář. Hned na první pohled konstatoval, že pacient je v kritickém stavu. Vyšetření domnění odborníka jen potvrdilo. Zvíře trápily například závažné vady na srdci a plicích nebo defekty v ústní dutině. Následně specialista vynesl verdikt, že pro psa by bylo pokračování v životě jen trápení. Po dohodě s dcerou chovatelky proto mazlíčka utratil.

Celý případ navíc bude mít dohru. Kontroloři naznali, že došlo k porušení veterinárního zákona. Vlastník totiž neposkytl členovi domácnosti první pomoc a nepožádal o odbornou veterinární pomoc. „Chovatelce bude následně ve správním řízení uložena pokuta i za nedodržení povinnosti vakcinace. Za zjištěná porušení může být chovatelce uložena sankce do výše až 50 tisíc korun,“ dodal Vorlíček.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SVS

Štítky Blansko, SVS, Pes, Týrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

chudák zvíře... takovým lidem SEKAT RUCE, nic jiného si nezaslouží!

Úterý, 25. července 2023, 15:38Odpovědět

Veterináři hlásí otřesný případ z Blanska. Utýraného psa museli utratit  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.