Jaro, léto, burčák a zima. Kvašené tekuté hrozny již brzy zaplaví české pulty

Autoři | Foto Shutterstock

Chladnější červenec s dostatkem srážek vyřešil na jižní Moravě potíže s červnovým suchem. Burčáková sezona začíná. Přestože se oblíbený mok může ze zákona prodávat už od minulého pátku, oproti loňsku bude mít asi desetidenní zpoždění. Můžou za to časté deště, které zbrzdily dozrávání hroznů.

Burčáková sezona pomalu ale jistě startuje. Vinaři z Valtic se s vervou pustili do vinohradů nad Dolními Dunajovicemi na Břeclavsku, kde roste vzácná odrůda Augustovskij. Předpokládají, že oproti loňsku bude první burčák v prodeji zhruba o deset dnů později, letošní ročník totiž není tak teplý. Časté deště dozrávání ještě zbrzdily.

„Sbírat budeme mimořádně ranou a poměrně vzácnou odrůdu Augustovskij, kterou jsme tady na Kraví hoře vysadili před šesti lety, na burčák se výborně hodí,“ vysvětlil ředitel rodinného vinařství ve Valticích David Šťastný. I když část vinohradů poškodily jarní mrazy, kvalita hroznů je podle něj dobrá. 

Věděli jste...?
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, prodej končí 30. listopadu.

Burčák je v Česku fenoménem, jehož obliba rok od roku roste. Mimo tuzemska, Slovenska, Rakouska a části Německa se burčák nikde ve světě nepije.

„Na rozdíl od energetických nápojů neobsahuje žádné konzervanty ani umělé látky, jde o čerstvou kvasící šťávu z hroznů, plnou vitamínů skupiny B a C, minerálů a přírodního hroznového cukrů. Burčák má blahodárný vliv na trávení, kvalitu pokožky i vlasů. Již několik století zkrátka patří do naší moravské kultury a čím dál více si na něm pochutnávají i mladí, vždyť je to bez nadsázky nejzdravější energetický nápoj na světě,“ řekl Šťastný. 

Burčák z letošní sklizně bude k dostání už o tomto víkendu během tradiční Vinařské pohotovosti ve Valticích. „Jak se říká u nás na Moravě, máme čtyři roční období – jaro, léto, burčák a zima,“ uzavřel Šťastný.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Jihomoravský kraj, Pálava, víno, burčák, vinaři, sběr, hrozny, nápoje

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.