Úterý, 5. srpna 2025, 11:00
Chladnější červenec s dostatkem srážek vyřešil na jižní Moravě potíže s červnovým suchem. Burčáková sezona začíná. Přestože se oblíbený mok může ze zákona prodávat už od minulého pátku, oproti loňsku bude mít asi desetidenní zpoždění. Můžou za to časté deště, které zbrzdily dozrávání hroznů.
Burčáková sezona pomalu ale jistě startuje. Vinaři z Valtic se s vervou pustili do vinohradů nad Dolními Dunajovicemi na Břeclavsku, kde roste vzácná odrůda Augustovskij. Předpokládají, že oproti loňsku bude první burčák v prodeji zhruba o deset dnů později, letošní ročník totiž není tak teplý. Časté deště dozrávání ještě zbrzdily.
„Sbírat budeme mimořádně ranou a poměrně vzácnou odrůdu Augustovskij, kterou jsme tady na Kraví hoře vysadili před šesti lety, na burčák se výborně hodí,“ vysvětlil ředitel rodinného vinařství ve Valticích David Šťastný. I když část vinohradů poškodily jarní mrazy, kvalita hroznů je podle něj dobrá.
Burčák je v Česku fenoménem, jehož obliba rok od roku roste. Mimo tuzemska, Slovenska, Rakouska a části Německa se burčák nikde ve světě nepije.
„Na rozdíl od energetických nápojů neobsahuje žádné konzervanty ani umělé látky, jde o čerstvou kvasící šťávu z hroznů, plnou vitamínů skupiny B a C, minerálů a přírodního hroznového cukrů. Burčák má blahodárný vliv na trávení, kvalitu pokožky i vlasů. Již několik století zkrátka patří do naší moravské kultury a čím dál více si na něm pochutnávají i mladí, vždyť je to bez nadsázky nejzdravější energetický nápoj na světě,“ řekl Šťastný.
Burčák z letošní sklizně bude k dostání už o tomto víkendu během tradiční Vinařské pohotovosti ve Valticích. „Jak se říká u nás na Moravě, máme čtyři roční období – jaro, léto, burčák a zima,“ uzavřel Šťastný.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám