Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Basket: Na úvodní euroligovou odvetu přijede do Brna Šoproň

Ve středu 15. ledna hostí brněnské basketbalistky v rámci 7. kola Euroligy tým ze Šoproně. Právě s ním odstartoval IMOS aktuální ročník soutěže prohrou 67:73, i když po většinu zápasu sahal po vítězství. Maďarský celek i poté prokázal, že nechce patřit ke spodním týmům tabulky. Prohrál sice v Turecku i Orenburgu a nestačil doma na Krakov, v předchozích dvou kolech si ale naopak vyšláply basketbalistky Šoproně nejprve na Montpellier a poté i v Madridu na tamní Rivas.

Šoproň pro nás rozhodně není už tradičně lehký soupeř a vzhledem i ke zdravotním problémům našich hráček to bude nesmírně těžké utkání,“ zhodnotil vyhlídky před zápasem trenér Jan Bobrovský, který bude mít k dispozici jen devět hráček. Aneta Mainclová a Danielle Hamilton jsou totiž v nemocnici se střevní chřipkou. Alena Hanušová má navíc problémy s achilovkou a lýtko stále trápí rozehrávačku Ivanu Jalčovou.

To soupeřky naopak posílily o chorvatskou rozehrávačku Ivu Ciglar, která přestoupila ze Záhřebu. Ulehčí tak vytíženosti dosud nejúspěšnější střelkyně Šoproně Žsófii Fegyverneky, která drží průměr 15 bodů na zápas a na hřišti tráví vždy více než 30 minut. Těsně za ní figuruje ve statistikách Američanka Tianna Hawkins, která s celkovým číslem 87 zaostává za svou spoluhráčkou jen o tři střelecké body. K této dvojici se s téměř sedmi doskoky na zápas přidává ještě srbská pivotka Sara Krnjic

Určitě začneme se stejným přístupem, jako v Šoproni, kde jsme se jich nebáli. Začneme tlačit v obraně a pokusíme se hrát rychlé protiútoky. Musíme se více zaměit na Žofku, která je mozkem jejich hry. Pokud ji ubráníme, můžeme pomýšlet na vítězství,“ řekla Alena Hanušová, která se v Maďarsku blýskla 27 body.

V historii Euroligy, kterou Šoproň hraje nepřetržitě od roku 2000, dosáhl maďarský celek svého nejlepšího umístění v roce 2009, kdy byl čtvrtý. V současnosti také hraje Středoevropskou ligu, ve které drží aktuálně druhou příčku s bilancí 12-4.

Ve vyrovnané skupině B, kde kromě dominujícího Fenerbahce dělí další týmy jediný bod, znamená zápas Brna se Šoproní souboj o střed tabulky. V ní nyní drží Maďarky průběžnou čtvrtou příčku, IMOS je i kvůli horšímu poměru bodů sedmý. „Určitě to bude klíčové utkání pro postup ze skupiny. Kromě Šoproně už hrajeme jen jedno utkání doma s Madridem a venku zatím nejsme tak bojovní,“ řekl Bobrovský.

Utkání, které v přímém přenosu odvysílá také Česká televize, začíná v hale Rosnička 15. ledna v 18 hodin. Diváci se na místě budou mít možnost setkat s desetiletým Míšou Stuchlíkem z Brna, který od narození trpí neléčitelnou genetickou poruchou DMD. Na podporu každodenní péče o něj mohou příchozí zakoupit hliněnou píšťalku za 50,- Kč. Basketbalový klub IMOS Brno se touto formou zapojil do projektu Sportovci pomáhají, jehož cílem je upozornit na onemocnění svalovou dystrofií Duchennova typu (DMD) a zároveň získat finanční prostředky na pomoc takto postiženým dětem.

Štítky basketbal, Brno, imos, Sopron, euroliga, Madrid, Turecko, Krakov, Montpellier, Orenburg, Jan Bobrovský, Alena Hanušová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Basket: Na úvodní euroligovou odvetu přijede do Brna Šoproň  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.