Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Fotbalisté Zbrojovky zahájili výstavou oslavy 100 let klubu

Program oslav stého výročí založení SK Židenice, předchůdce fotbalové Zbrojovky Brno, odstartoval v sobotu vpodvečer slavnostním otevřením výstavy v obchodním centru Vaňkovka. Vrcholem oslav bude 8. června slavnostní večer spojený s oceněním padesáti legend klubu.

O den později se uskuteční přátelské utkání se Slovanem Bratislava. V historii získali fotbalisté Zbrojovky mistrovský titul jen v roce 1978 pod vedením kouče Josefa Masopusta, pravidelně však patřili mezi nejlepší kluby v republice.

Součástí sobotní akce, které se zúčastnili i bývalí reprezentanti Karel Kroupa, Rostislav Václavíček a René Wagner, byl křest knihy autorů Antonína Zabloudila a Františka Čapky "100 let fotbalového klubu Zbrojovka Brno".

Kniha mapuje dlouhou historii klubu. Připomíná i to, že za Zbrojovku hrával na sklonku své kariéry proslulý kanonýr Pepi Bican a během první světové války byl krátce jejím brankářem i slavný komik Vlasta Burian.

„Dlouhá historie provázená řadou úspěchů je pro současné vedení klubu velkou výzvou a motivací vrátit brněnský fotbal opět na výsluní,“ uvedl při zahájení výstavy sportovní ředitel klubu Zdeněk Kudela.

Vedle úspěchů ale století brněnského fotbalu provázela také období pádů. Jedna z hlubokých krizí potkala Zbrojovku v roce 1983 po sestupu do druhé ligy, kde zůstala dlouhých sedm let.

Zdroj: ČTK
Foto: www.fczbrno.cz

Štítky Zbrojovka Brno, výročí, oslavy, sto let, Josef Masopust, FC Zbrojovka Brno, slavnost, výstava, fotbal, Vaňkovka, první světová válka, ŠK Slovan Bratislava, Rostislav Václavíček, Karel Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Zbrojovky zahájili výstavou oslavy 100 let klubu  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.