Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soud kvůli vraždě mladého Roma v Brně začne před Vánocemi. Cizinci hrozí 18 let za mřížemi

Případem vraždy u Brněnské přehrady se krajský soud začne zabývat před Vánocemi, termín hlavního líčení je nařízen na 15. prosince. Státní zástupce obžaloval z vraždy a ublížení na zdraví kvůli smrti mladíka u Brněnské přehrady muže původem z Ukrajiny. Případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až osmnáct let vězení.

Cizinec poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Cizinec napadl v Brně nožem dva lidi. Jeden po útoku zemřel

Tragická událost, po které v nemocnici zemřel člověk, se odehrála v Brně. Sobotní večer narušil muž, který se nezdráhal použít při hádce nůž a zaútočit. Cizinec je podle vyjádření jihomoravských policistů podezřelý z vraždy.

„Ve zhruba 19:40 v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého vlastního nože zaútočil," popsal při podání obžaloby mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Jednomu z mužů podle něj obžalovaný způsobil smrtelná zranění, další dva zranil.

Cizinec byl nejdříve ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě. O propuštění z vazby rozhodl v červenci nejdříve brněnský městský soud, státní zástupce proti tomuto rozhodnutí ale podal stížnost. Krajský soud následně v srpnu rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil.

Červnový incident v Brně posílil protiukrajinské nálady mezi částí Romů. Emoce vyvolala pak i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv. Do řešení se zapojily i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková se zmocněnkyní pro romské záležitosti Lucií Fukovou. Ke zklidnění případného napětí a nepokojů v obcích či městech mohou nyní radnice využít nové desatero krizové komunikace. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí, která vznikla v létě v reakci na protiukrajinské akce některých Romů.

Cizinec podezřelý z červnového incidentu na Brněnské přehradě, při němž zemřel mladý Rom, je na svobodě. Z vazby odešel koncem minulého týdne na základě rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Pachatele, jenž pochází patrně z Ukrajiny, soud nadále viní...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, Krajský soud, soud, vražda, Brněnská přehrada, případ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Klimeš

Ten popis není pravdivý autoři, je naprosto vytržený že sledu událostí konfliktu. A pan státní zástupce, ten dej interpretuje, jak kdyby to celé vzniklo, a bylo vyprovokováno ze strany Ukrajince, a navíc jako by na ty tři zaútočil bezdůvodně on.

Středa, 15. listopadu 2023, 10:48Odpovědět

Soud kvůli vraždě mladého Roma v Brně začne před Vánocemi. Cizinci hrozí 18 let za mřížemi  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.