Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Cizinec, jehož viní ze zabití brněnského Roma, je venku. Nešlo o vraždu, míní soudce

, aktualizováno 21. srpna 2023, 16:40

Cizinec podezřelý z červnového incidentu na Brněnské přehradě, při němž zemřel mladý Rom, je na svobodě. Z vazby odešel koncem minulého týdne na základě rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Pachatele, jenž pochází patrně z Ukrajiny, soud nadále viní z vraždy.

Mohu říct pouze to, že soud v neveřejném zasedání skutečně rozhodl a muž byl propuštěn z vazby," sdělil mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. O propuštění z vazby rozhodl dříve brněnský městský soud. „Krajský soud potvrdil výrok soudu prvního stupně," dodala mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Další podrobnosti neposkytla.

Podle názoru městského soudu byly významně oslabeny materiální podmínky vazby. Nahradil ji písemný slib obviněného a dohled probačního úředníka. „Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění," sdělila mluvčí soudu Petra Láníčková. Muž zůstává obviněný z vraždy, soudce však kvalifikaci vnímá jinak. „Pan soudce rozhodující v přípravném řízení o vazbě se však s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil," dodala Láníčková. Rozhodující soudce v této fázi řízení ale není oprávněný trestný čin překvalifikovat, přísluší to orgánům činným v přípravném řízení.

Zabitým mužem byl mladý Rom, útočníkem podle nepotvrzených informací Ukrajinec. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje. Aktuální informace o propuštění podezřelého z vazby v romské komunitě opět vyvolala nespokojenost.

Právnička a ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová serveru Romea.cz řekla, že problém vidí v komunikaci. Považuje za nutné, aby stát, konkrétně policie, státní zastupitelství, případně vazební soud, lépe a předvídatelněji tak třaskavou informaci komunikoval. Jinak nese plnou zodpovědnost za další napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou, uvedla Kalibová. Novinář a spisovatel Patrik Banga serveru řekl, že jde o "pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost".

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, Romové, Vražda, Ukrajinci, Konflikt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinec, jehož viní ze zabití brněnského Roma, je venku. Nešlo o vraždu, míní soudce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.