Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Se strmým nárůstem případů hygienici nestíhají. S trasováním pomáhají policisté a pracovníci call-center

V souvislosti s rapidním říjnovým nárůstem počtu nově nakažených koronavirem jsou kapacity hygieniků na jižní Moravě vyčerpány. Částečně jim tak pomáhají medici a další externisté, policisté a pracovníci soukromých call-center, uvedla krajská hygienička Renata Ciupek. Aktuálně je na jižní Moravě 10 641 pozitivně testovaných, 499 z nich leží v nemocnicích, u 53 pacientů je stav vážný.

„Kapacity hygienické služby jsou již zcela vyčerpány," uvedla Ciupek. Podle ní nyní při epidemiologických šetřeních, která se provádí s pozitivně testovanými lidmi, vypomáhají také externisté z řad mediků a dalších profesí, které hygienici zaškolují. „Hovory s osobami v kontaktu s pozitivně testovanými vedou ve většině případů pracovníci externích call-center," dodala Ciupek.


Jihomoravská policie se zapojila do trasování nakažených Covidem-19, hygienikům pomůže padesát policistů

Policisté budou pomáhat hygienikům při trasování nakažených koronavirem. Speciálním školením dnes prošlo deset z nich, dalších čtyřicet začne s výpomocí v příštích dnech.


Aktuálně je na jižní Moravě 10 641 nakažených, za poslední týden přibylo 5551 případů. Od začátku pandemie zemřelo s koronavirem 138 lidí. V nemocnicích leží 499 pacientů, 53 je ve vážném stavu, 161 ve středně vážném a 226 pacientů má lehké příznaky. Zhruba šest desítek je bezpříznakových.

Hospitalizaci potřebuje každý třetí pacient s koronavirem nad 75 let

„Nárůst počtu osob s pozitivním nálezem koronaviru odpovídá komunitnímu šíření viru v populaci tak, jak je známe u jiných respiračních infekcí," prohlásila Ciupek, podle které představuje aktuální situace obrovské nebezpečí hlavně pro lidi nad 75 let. 

„Riziko závažného průběhu ve věkové skupině nad 75 let dokumentuje potřeba hospitalizace – v této věkové kategorii potřebuje hospitalizaci třetina osob s pozitivním testem," varuje Ciupek.

Ohodnoť článek

Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky hygienici, jižní morava, trasování, koronavirus, úmrtí, call-centra, policisté, Jihomoravský kraj, COVID-19, pacient, hospitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se strmým nárůstem případů hygienici nestíhají. S trasováním pomáhají policisté a pracovníci call-center  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.