Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tradice zdobení vánočních stromků prošla během století řadou změn. Co se dnes vrací do módy?

Trendy ve zdobení stromků se neustále mění, letos je populární bílá barva, velký návrat zažívají i přírodní materiály. Pravidlem už není ani zdobení stromku na Štědrý den.

Zdobení vánočního stromku patří k tradičním činnostem Štědrého dne, stále více lidí ale začíná se zdobením již 23. prosince. Některé domácnosti stromeček rozjasňuje už několik týdnů před Vánoci, jak dokazují i mnohé příspěvky na sociálních sítích. „Řekl bych, že lidé si chtějí Vánoce více užít, proto mají stromek dříve. Velký vliv na to mají i markety, které už od října nabízejí vánoční dekorace,“ vysvětluje Martin Šeda.

Tradice vánočního stromku pochází z Německa, v Čechách se rozšířila až v 19. století. Nejprve se stromky objevovaly pouze v městských rodinách, na venkov se tradice dostávala jen pomalu. Původně se stromek, jak je známo, věšel nad stůl špičkou dolů a zdobil se tradičním pečivem a ovocem, dalšími ozdobami byly svíčky, ale ani u nich vývoj neskončil.

Současně dekorování vévodí plastové ozdoby, které jsou k sehnání naprosto všude, a lidé mají na výběr z nepřeberného množství barev a tvarů. Trendem letošního roku je bílá barva nebo různé odstíny fialové. Někteří se i přes snadnou dostupnost umělohmotných baněk drží tradic a stromek ověšují klasickými ozdobami ze skla. Velký návrat také zažívají dekorace z přírodních materiálů jako je sláma, dřevo, ale i šišky a sušené ovoce.

Současné babičky nostalgicky vzpomínají na dnes již historické perličkové ozdoby, mladším generacím tento pojem už nejspíš nic neřekne.

Pokud člověk nevlastní les, výdaje za živý stromek se mohou vyšplhat celkem vysoko. Dvoumetrový smrček bylo možné sehnat v rozpětí 240 až 600 korun, za jedli se ale dá zaplatit i přes tisíc korun. Ceny se samozřejmě odvíjejí od velikosti a záleží také na prodejci. Investice do umělého stromku může být i vyšší, ale zato je dlouhodobá. Cena takového stromku se může vyšplhat až na několik tisíc korun.

Ať je stromek živý či umělý, v každém případě se jedná o symbol Vánoc a bez ozdobeného jehličnanu by zakončení adventu nebylo to pravé. Snad vám ten váš udělá radost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, vánoční stromek, zdobení, Štědrý den, móda, Německo, Česko, advent, přírodní materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradice zdobení vánočních stromků prošla během století řadou změn. Co se dnes vrací do módy?  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.