Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Návrhář z Moravy obléká hvězdy do folkloru. Ikonické džísky ukázal na Eurovizi

Šestadvacetiletý módní návrhář, restaurátor a tanečník ze Šakvic se vydal hledat štěstí do Prahy, srdcem ale Daniel Kraus zůstal Moravákem. Módní značku rozjel se záměrem moderně propagovat folklor, jeho ikonické džínové bundy pak oblékla i česká dívčí kapela Vesna na letošním ročníku hudební soutěže Eurovize.

Dětství strávené na samém jihu Moravy nesmazatelně poznamenalo Daniela Krause. Lásku k tradicím mu vštěpovalo okolí od útlého věku, kdy navštěvoval taneční soubor Hanýsek. „Folkloru se věnuji od malička a vždycky mě to k němu táhlo a směrovalo. Tančil jsem, zpíval, verboval, soutěžil o titul nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku,“ říká rodák ze Šakvic.

Praha volá

Na studia ho vítr zavál až do hlavního města Česka, ani tam ale kroj na hřebík nepověsil. Přes den studoval na uměleckého řezbáře a restaurátora, odpoledne ladil formu v tanečním souboru Rosénka z Dejvic.

Přišel jsem z Hanýsku, kde to byla pohoda. Chodil jsem tam v riflích, něco jsem si zatancoval a dal si vínko. Když jsem poprvé přišel do Rosénky, hned jsem dostal bídu že nemám taneční boty a ať přijdu na zkoušku, až budu připravený. Byl to opravdu dril, ale dalo mi to průpravu pro to, co dělám teď,“ vzpomíná s úsměvem.

Pražský vzduch mu brzy vnuknul myšlenku přenést kousek folkloru do české metropole a rozšířit tam moravské tradice. Zpopularizovat a vyzdvihnout foklorní kulturu chtěl především mezi mladou generací. „Začal jsem vyrábět menší kousky, vyřezával jsem náramky, doplňky s typickými motivy,“ popisuje své začátky mladý návrhář.

Od náramků k džískám

Ani náramky ale ambicióznímu Moravákovi ještě nebyly dost. Brzy proto vznikly jeho první kousky oblečení s charakteristickým rukopisem tradičních folklorních motivů. Dnes jeho firma funguje bezmála rok a začínající podnikatel neví, kam dřív skočit.

Smyslem mé značky je zaměřit se na folklor trošičku jiným stylem. Mě nejvíce oslovil styl street wear, což je artová pouliční móda, s kterou se dá hodně pracovat. Především vytvářet nové kousky a zaměřit se na různé detaily,“ vysvětluje Daniel, který svými džínovými bundami oslnil i hudební skupinu Vesna. Pro tu vytvořil růžové bundy, které zpěvačky vytáhly na populární písničkovou soutěž Eurovize.

Základem je atmosféra

„Když si člověk přijde poslechnout cimbálku nebo si jde užít jakoukoliv podobnou akci, tak tam neuvidí nikoho, kdo by se neusmíval. Lidé se baví, smějí, zpívají, celá pozitivní atmosféra je neskutečná. A právě to jsem chtěl do své práce přenést,“ vysvětluje svůj záměr. Novému stylu, který vytvořil, vládnou nepravidelné střihy, hesla, pestré barvy a přírodní materiály. „Nemám vzdělání v oboru, neznám postupy a techniky, ale svým způsobem je to i určitá výhoda. Moje kreativita je jiná, protože jdu více po umělecké stránce než technické,“ podotýká.

Po roce první přehlídka

V současnosti tvoří tým módní značky několik zapálených lidí. Daniel pracuje v pražské šicí dílně, kde zaměstnává tři švadleny. Po několika úspěšných kolekcích vyrukoval začátkem června s kousky, které také představil na své první módní přehlídce. „Jedním z mých cílů bylo udělat takovou pomyslnou tečku za novou kolekcí. Snažil jsem se přehlídku udělat zajímavě a originálně. Měl jsem performery a tanečníky, ukázku kroje a verbuňku,“ vzpomíná.

Při kreativní práci ale nepřestal dělat to, co ho baví. I nadále pracuje jako restaurátor a po večerech tančí v burlesque a travesti show. Svět umění tedy brázdí všemi směry a i přes časovou vytíženost se nechce ničeho vzdát.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Kraus

Štítky móda, tradice, folklor, Praha, Morava, příběh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrhář z Moravy obléká hvězdy do folkloru. Ikonické džísky ukázal na Eurovizi  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.