Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jižní Moravu opět letos čekají velké folklorní svátky. Na co se můžeme těšit?

Po útlumu a odpočinku v době zimního půstu se o slovo hlásí nejen ožívající příroda, ale také rozličné folklorní slavnosti. Ty tradičně lákají na pestré kroje, hudbu, zpěv, ale i na dobré víno a jídlo. Od počátku kvetoucího jara až do pokročilého léta si můžete procestovat kus jižní Moravy a navštívit několik folklorních svátků.

Vlčnovská jízda králů

24. – 26. května 2019 Vlčnov

Jízda králů ve Vlčnově má za sebou minimálně dvousetletou tradici a od roku 2011 je zapsána organizací UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Jízda ovšem není jen parádou pro potěchu oka, má svůj význam ukotvený v historii. Průvod sestává z osmnáctiletých mužů (tzv. legrútů), kteří by v minulosti nastupovali na vojnu. Od přihlížejících vybírají dary pro krále.

Jízdu samozřejmě doprovází místní jídlo, víno a zpěv. Nechybí doprovodný program a folklorní pořady v podobě soutěže verbířů nebo cimbálové muziky.


Podluží v písni a tanci

7. – 9. června 2019 Tvrdonice

Od Uherského Hradiště se přesuneme dál na jih až k Břeclavi do obce Tvrdonice. Tam na začátku června proběhne 66. ročník národopisných slavností Podluží v písni a tanci. Během celého víkendu si každý najde svoje. Od dechové hudby, přes cimbálku, dětské pořady, národopisné soubory až po nedělní mši svatou v kostele sv. Mikuláše. Festival vrcholí v neděli pořadem dětských i dospělých souborů z Podluží i ostatních regionů celé České republiky, často i ze zahraničí.


Kraj beze stínu

15. – 16. června 2019 Krumvíř

Co se skrývá pod tímto poetickým názvem? Další z regionálních folklorních festivalů Hanáckého Slovácka. Tato malá obec jednou za dva roky ožije vystoupením amatérských souborů z regionu, které tak udržují tradici folkloru stále živou. Soubory vystupují na národopisném stadionu zasazeným do krásné přírody pod Ždánickým lesem, který účinkujícím i divákům nabízí jedinečnou atmosféru.


Mezinárodní folklorní festival Strážnice

27. – 30. června 2019 Strážnice

Návštěvníci, ať už ti, kteří se do Strážnice vrací každoročně, nebo ti, kteří jej navštíví poprvé, se dočkají jedinečné atmosféry festivalu. Okouzlí je nejen krásné prostředí zámeckého parku, kde se festival koná, a blízkého skanzenu, ale i procházky po samotném městě, které v tuto dobu tradičně ožívá. Kromě známé soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, festival nabízí folklorní pořady českých i zahraničních souborů, muziku a samozřejmě i místní pochoutky.


Horňácké slavnosti

18. – 21. července 2019 Velká nad Veličkou

Poslední zastávka před největší folklorní akcí tohoto roku jsou Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet vlastní zručnost na tradičním jarmarku i zhlédnout folklorní soubory, skupiny a sólisty z Horňácka. V přírodním amfiteátru na Strážné hůrce se pak konají svébytné výstavy, které celý festival ozvláštňují.


Slovácký rok

15. – 18. srpna 2019 Kyjov

Folklorní festivaly a slavnosti vyvrcholí v půlce srpna v Kyjově Slováckým rokem. Tento folklorní svátek se koná jednou za čtyři roky a letos oslaví již dvacátý ročník. Historie festivalu sahá až do roku 1921, právem se tak označuje za nejstarší národopisnou slavnost u nás. Tradici konání slavností přerušily jen II. světová válka a léta poválečná. Obnovila se v roce 1956 a od roku 1971 se akce koná v pravidelných čtyřletých cyklech.

Slovácký rok nabídne celou řadu autorských pořadů od autentických folklorních vystoupení, přes scénické pojetí folkloru až po program pro děti. Nechybí jarmark, mše svatá a doprovodné programy v podobě Galerie rulandských vín, Kina České televize nebo výstav Mirka Tichého, Lenky Jurečkové a dalších.

Jedním z pomyslných vrcholů slavnosti je velký krojovaný průvod, na kterém diváci mohou obdivovat kroje nejen z Čech a Moravy, ale také kroje zahraničních hostů.

Návštěvníci si ovšem nemusí vychutnávat pouze festivalovou atmosféru Slováckého roku. Mohou vyjet jen kousek za Kyjov a obdivovat krásy části jižní Moravy označované jako Moravské Toskánsko.

Autoři | Foto Adam.cz

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, svátky, slovácký rok, Strážnice, Jihomoravský kraj, slavnost, svátek, festival, víno, kroj, Jízda králů, UNESCO, Vlčnov, Kyjov, druhá světová válka

Jižní Moravu opět letos čekají velké folklorní svátky. Na co se můžeme těšit?  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.