Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři voperovali v Brně pacientovi srdeční podporu dvěma řezy

Lékaři v Brně voperovali pacientovi mechanickou srdeční podporu miniinvazivní metodou pomocí dvou malých řezů. Podle Petra Němce z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno to byla první taková operace v ČR. Pacient nyní dva týdny po zákroku plně rehabilituje, řekl Němec. Hlavní výhodou operace je zachování celistvosti hrudní kosti, a tedy kratší doba rekonvalescence a menší bolestivost.

Lékaři pacientovi zavedli miniaturizovanou mechanickou srdeční podporu, kterou používají od února u pacientů čekajících na transplantaci srdce. Tři lidé ji dostali při klasické operaci po rozříznutí hrudní kosti. "Další pacient už byl operován miniinvazivně. Provedli jsme dva řezy pod prsní bradavkou a v horní části hrudní kosti, celistvost právě hrudní kosti tak byla zachována," popsal zákrok Němec. Operace trvá asi tři hodiny. 

S malým typem srdeční podpory HeartWare mohou podle lékaře lidé žít roky, zatím nejdelší popsané přežití je osm let. Lékaři ji většinou dávají lidem, kteří čekají na transplantaci srdce. Nemocným s těžkým srdečním selháním tak to doby transplantace umožní kvalitnější život. Pumpa čerpá krev ze selhávající levé komory do aorty a tím nahrazuje její funkci.

Lékaři v CKTCH dělají zhruba 25 až 30 transplantací srdce ročně. Podle Němce je možné, že lidí se srdečními problémy bude přibývat.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, zdraví, nemocnice, operace, kardio, podpora srdce, pacient, transplantace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři voperovali v Brně pacientovi srdeční podporu dvěma řezy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.