Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bylo otevřeno centrum aplikované molekulární onkologie

V Masarykově onkologickém ústavu se dnes otevřelo Regionální centrum aplikované molekulární onkologie (RECAMO). V budově za 300 milionů korun budou odborníci dělat výzkum a klinické studie, které mají společně vytvořit databázi prognóz, reakcí pacientů a obecných výsledků v léčbě rakoviny.

„Nalezené výsledky budou potom sloužit k budoucímu vývoji nových protinádorových léčiv. Masarykův onkologický ústav se tak napojil na špičku evropského výzkumu onkologických nemocí,“ řekl ředitel Jiří Vorlíček.
   
RECAMO vzniklo v nově zrekonstruovaném Morávkově pavilonu v areálu Masarykova onkologickém ústavu. V Česku je podle Vorlíčka unikátní. Důležitá a významná pro práci vědců je banka tkání, kterou mají k dispozici v suterénu pavilonu.

„Ojedinělé je také propojení základního vědeckého výzkumu a klinických studií. Vše můžeme provádět tady v rámci jednoho areálu,“ řekla zástupkyně výkonného ředitele RECAMO pro klinická hodnocení Regina Demlová.

Práce v novém pavilonu má být podle vedoucích lékařů především multidisciplinární. Podle nových poznatků v onkologii totiž nelze nemoc léčit vždy podle pevně daného modelu. Spolupráce mezi vědci z výzkumu nádorové biologie, zdravotnickým personálem, farmaceuty a výrobními technology má přinést lepší výsledky v léčbě rakoviny.

„Nemáme ambice v tom, že bychom tu chtěli vynalézat nové léky. Chceme zkoumat reakce na léky a jaké lepší postupy vymyslet pro pacienty se stávajícími léky,“ přiblížil práci vědců a lékařů Vorlíček.

RECAMO navazuje na dlouholetou spolupráci, kterou vědci a lékaři z Masarykova onkologického ústavu udržují s kolegy po celém světě. „Dosud jsme jezdili po světě a učili se u našich kolegů. Nyní budou oni moci jezdit k nám a obohatit se tu,“ řekl vědecký ředitel centra Bořivoj Vojtěšek.

Do programů se zapojují také studenti medicíny a přidružených oborů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.mou.cz

Štítky zdraví, stavby, onkologie, Brno, Masarykův onkologický ústav, výzkum, Jiří Vorlíček, pavilon, lékař, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bylo otevřeno centrum aplikované molekulární onkologie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.