Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři v červenci vyjížděli častěji než obvykle. Mohou za to vysoké teploty

Nadprůměrný počet výjezdů zaznamenali v polovině července jihomoravští záchranáři. Denně zasahovali u více než 320 událostí, jeden den se jejich počet dostal až na 348. Za nárůstem mohou stát kolapsy v důsledku vysokých teplot, alergické reakce po štípnutí hmyzem i otravy alkoholem. O tonoucí lidi pečovali záchranáři ve čtyřech případech, což je méně než loni.

Lidi trápí horko, úrazy i alergie

Průměrný počet událostí za 24 hodin se v kraji pohybuje okolo 300. Od 12. do 18. července jich nicméně záchranáři evidují 320 i více. V létě obvykle přibývá třeba úrazů. „Lidé se pohybují častěji venku, sportují, výletují, podnikají dlouhé cesty. Týká se to i dětí. Mezi nejčastější úrazy patří ty po pádu z výšky, kola, koloběžky či na in-linech. Zasahujeme také při úrazech na vodních atrakcích, v důsledku skoku do vody nebo skákání na trampolíně. V létě vyjíždíme častěji k pacientům po tonutí nebo k pacientům s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Od 1. června do 23. července záchranáři evidují čtyři případy tonutí, loni to bylo za stejné období devět a předloni 11. Alergií zaznamenali dosud 254, více než loni. Čísla však zahrnují také reakce na jídlo nebo léky. Bothová odhaduje, že ze všech výjezdů k alergickým reakcím tvoří ty v souvislosti s hmyzem jednu polovinu až tři čtvrtiny. Statistiky navyšují také noční výjezdy, což může mít souvislost s popíjením alkoholu. Typickou letní lokalitou je Vranovská přehrada, kde přes den záchranáři zasahují s ohledem na trávení času u vody a v noci vyjíždějí do tamních klubů, kde se zabývají otravou alkoholem nebo úrazy v důsledku rvaček.

VIDEO: Vysoké teploty působí lidem v Brně komplikace. Mladá žena zkolabovala u vlaku

První horké letní dny potrápily obyvatele jihomoravské metropole. Na nástupišti brněnského hlavního nádraží zkolabovala mladá žena. Sesunula se k zemi a ležela u vlaku v bezvědomí. První pomoc jí poskytla hlídka policistů, následně ji do péče...

„Téměř 350 výjezdů je opravdu vysoké číslo. Prosíme všechny, aby dbali na prevenci. V horku hodně pili, dávali si pozor při koupání, nosili ochranné prostředky při sportu a podobně. Pokud je to potřeba, vždy rádi pomůžeme, ale také pro nás je zajištění služeb v létě složité,“ dodala mluvčí.

Rozkopané cesty komplikují výjezdy

Práci záchranářům v létě komplikují i uzavírky. „Průjezd městem je někdy náročný. Stává se, že i když se řidiči pro nás snaží udělat uličky, nemají kam uhnout,“ poznamenala Bothová. V létě také musí častěji překonat hůře přístupný terén, kdy zasahují třeba na chalupách v lese či u přehrady. Součástí vozového parku záchranky je proto i terénní vůz, jenž se na tato místa dostane snáz. Důležitá je správná lokalizace, proto záchranáři doporučují aplikaci Záchranka.

Specifické je léto také pro nemocnice, kde se v souvislosti s prázdninami a dovolenými potýkají s menším počtem dárců krve. „Ubylo jich ve Fakultní nemocnici Brno, kde je méně dárců v tomto období každoročně,“ sdělila mluvčí nemocnice Lenka Martinková. Darování krve navíc omezuje třeba chycení klíštěte, po kterém lidé 28 dní na odběr nemohou. Stejné je to v případě, kdy se vrací z evropských zemí s výskytem západonilské horečky. Půl roku nemohou darovat ti, kteří navštívili některé exotičtější země.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky ZZS JMK, zdraví, záchranáři, úraz, alergie, horko, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři v červenci vyjížděli častěji než obvykle. Mohou za to vysoké teploty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.