Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna chtějí recyklovat zahřívané cigarety. Ty mohou sloužit jako postřik k hubení škůdců

Po alternativách cigaret ročně sahá stále více lidí. V Česku minulý rok kouřilo zahřívané tabákové výrobky necelých sedm procent z dvou tisíc dotázaných. Vyplývá to z národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v České republice, jehož výsledky vyšly minulý rok. Jak tyto náplně recyklovat, nyní zjišťují vědci Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně.

Sběr použitých zahřívaných cigaret pomáhá ve výzkumu

Nahřívané tabákové náplně se od klasických cigaret liší tím, že se tabák při kouření nespaluje, ale pouze nahřívá. Výhodou je pro kuřáky to, že je nemusejí zhášet, a tak náplně často končí v ulicích měst nebo v přírodě.  

Výrobce nejprodávanějších zařízení pro nahřívání tabáku, Philip Morris ČR, proto v roce 2022 odstartoval ve svých prodejnách sběr použitých zahřívaných náplní. Ty pak odesílá k dalšímu zkoumání do několika laboratoří a výzkumných pracovišť, mezi nimiž je i Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně.

„Náplně kromě tabáku ve formě tabákového papíru obsahují cigaretový papír, nerezový plíšek, ale především acetát celulózy, tedy bioplast, který má zajímavé vlastnosti. V případě vhodně zvolené recyklační technologie je z něj možné znovu vyrobit stejné cigaretové filtry nebo vlákna se širokými možnostmi aplikací,“ vysvětlil Radek Přikryl z Ústavu chemie materiálů na FCH VUT.

Nikotin ze zahřívaných cigaret může sloužit k hubení škůdců

Nejprve náplně procházejí procesem hygienizace, jelikož se jedná o potenciálně infekční materiál. Následně vědci využívají metodu kaskádové recyklace, která jim umožňuje z materiálové směsi postupně odebírat jednotlivé složky a nacházet jim nové využití.

„Chceme odseparovat tabákový papír, abychom se mohli zaměřit na využití zbytkového nikotinu. Přírodní nikotin totiž plánujeme s kolegy z brněnské Mendelovy univerzity a Veterinární univerzity otestovat jako postřik proti škůdcům či požerovou návnadu na hubení krys,“ uvedl technolog výzkumného týmu z FCH VUT Silvestr Figalla.

Jakmile si tuto teorii o využití tým ověří, zaměří se na dokonalé vyčištění acetátu celulózy od cigaretové vůně. „Těžko bude výrobce někoho přesvědčovat, že je daný výrobek z recyklátu skvělý, když bude zapáchat jako nedopalek cigarety. Existují sice metody, jak odér z acetátu odstranit, ale při požadavku vysoké čistoty to nebude nic snadného,“ doplnil Figalla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Koníček

Štítky VUT, cigarety, kouření, výzkum, Brno

Vědci z Brna chtějí recyklovat zahřívané cigarety. Ty mohou sloužit jako postřik k hubení škůdců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.