Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česko má novou vakcínu proti covidu. Přijede dvě stě tisíc dávek

V Česku bude dostupná další vakcína proti covidu-19 upravená na novější varianty koronaviru. Mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob řekl, že jí dorazilo 200 tisíc dávek a očkovat by se jí mohlo začít v tomto týdnu. Podle údajů ministerstva se letos na podzim, kdy mají vakcíny chránit před očekávanou největší zimní vlnou nákaz, nechalo očkovat asi 325 tisíc lidí. Zájem je tak ve srovnání s loňskem zhruba poloviční.

„Aktuálně jsou u nás dostupné pro očkování proti onemocnění covid-19 již dva typy očkovací látky, a to mRNA vakcína Comirnaty Omicron XBB 1.5. a nově i proteinová vakcína Nuvaxovid XBB 1.5. Zájemci tak mají možnost výběru. Chtěl bych tímto apelovat, aby se lidé, zejména ohrožené skupiny pacientů, nechali očkovat," uvedl k tomu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Mezi ohroženější skupiny patří podle odborníků zejména senioři nebo lidé s chronickými nemocemi. Mezi 325 tisíci lidmi, kteří se nechali od září proti covidu-19 očkovat, jsou starších 65 let asi tři čtvrtiny. Loni ve stejném období to bylo více než 670 tisíc lidí, senioři tvořili asi dvě třetiny z nich. Od začátku očkování na konci roku 2020 má alespoň jednu dávku vakcíny přibližně 65 procent populace, u seniorů je podíl vyšší.

Vakcíny proti chřipce a v posledních letech proti covidu-19 se upravují podle vývoje těchto virů. „Podobně jako u chřipky i u covidu farmaceutické firmy ty mutace sledují a upravují očkovací látky pro jednu polokouli podle toho, co se děje na té druhé polokouli, velmi zjednodušeně," řekl v říjnu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nová vakcína od firmy Pfizer je dostupná od září, nově přibude látka od Novavaxu, jejíž část se vyrábí v Česku. Vakcíny nakupuje hromadně stát, do konce loňského roku za ně zaplatil 14,6 miliardy korun. Dodávky jsou v současné době výrazně větší než zájem o očkování, proto bylo dohodnuto s Pfizerem snížení měsíčních dodávek a jejich prodloužení do roku 2026. Česko bude podle Válka dostávat vždy nejnovější varianty a očkování bude dál hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Pracovní skupina pro dostupnost léčiv znovu řešila nedostatkové léky. Tento týden se podle dřívějších vyjádření zabývalo ministerstvo také krátícími se zásobami antivirotik na covid-19. Vláda ve středu podle Válka souhlasila s dovozem 5 tisíc balení paxlovidu z Anglie. Minulý týden ministrův náměstek Jakub Dvořáček po jejím jednání apeloval, aby je lékaři předepisovali hlavně rizikovým skupinám. Preskripční omezení ale podle něj ministerstvo nechystá.

Zlepšila se podle něj dostupnost antibiotik. „Situace s dostupností antibiotik je stabilní. Dodávky včetně penicilinových sirupů jsou k nám průběžně zaváženy, další očekáváme ještě před Vánoci," uvedl po jednání pracovní skupiny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Brandýs nad Labem

Štítky Covid, Očkování, Nakupování, Vakcína

Česko má novou vakcínu proti covidu. Přijede dvě stě tisíc dávek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.