Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice v Brně otevřela centrum, kde lékaři tisknou kosti i části srdce

Ve Fakultní nemocnici Brno (FN Brno) spouští nové centrum, které prohloubí využívání 3D tisku, virtuální reality i umělé inteligence v medicíně. Vznik centrálního zařízení si technologie vyžádala kvůli svému rychlému rozvoji. Na moderních přístrojích lékaři v současnosti tisknou předlohy k operacím srdce, ale i náhrady kostí.

Zdravotníci v brněnské nemocnici propojili své zkušenosti s 3D tiskem a vytvořili nové Centrum inovací, ve kterém spolupracují odborníci z různých medicínských odvětví. Moderní technologie totiž lékař doposud využívali pouze jednotlivě na svých klinikách.

„Iniciativa přišla z několika pracovišť. Věříme, že nemocnice jako celek nabízí ideální prostředí pro rozvoj, a především reálné uplatnění nejen 3D tisku a umělé inteligence, ale i dalších technologií v medicíně," uvedl ředitel FN Brno Ivo Rovný

Centrum má zatím formu pouze organizační struktury, do budoucna ale vedení zdravotnického zařízení počítá i s adekvátním zázemím. Odborníci spolupracují se soukromým českým výrobcem 3D tiskáren, který dodává stroje a stará se o údržbu. Přístroje poslouží zejména v oborech, jako je traumatologie či kardiologie. Dokážou například zkrátit dobu operace a také pacientovo následné zotavení. 

Nová naděje

Moderní stroje pomáhají i při plánování složitých výkonů například na klinice úrazové chirurgie. Dříve se doktoři na operace připravovali u rentgenového snímku. Nyní mají k dispozici 3D model pacientovy kosti, který si můžou prohlédnout ze všech stran, a na zákrok se tak důkladněji nachystat.

Díky vytištěné kosti Josef Ondráček znovu chodí. FOTO: Kateřina Benáčková

Výrobky se ale aplikují i přímo do těla. „Měli jsme pacienta se zlomenou hlezenní kostí. Dříve by lékaři museli zraněnému znehybnět kotník a už by nikdy nemohl chodit. Nyní už jsme schopní pacientovi vytisknout na míru chybějící kost a nahradit ji,“ popsal přednosta kliniky úrazové chirurgie Milan Krtička.

Právě takovou „součástku“ má v sobě po těžké nehodě na motorce Josef Ondráček. Na nohy se díky technologii poprvé postavil už půl roku po úrazu. Lidem, kteří za sebou mají zákrok bez použití 3D tisku, to přitom trvá i dva roky. „Jsem lékařům vděčný. Bez zákroku bych zřejmě zůstal připoutaný na invalidní vozík, nebo, a to v lepším případě, bych měl jednu nohu kratší a pajdal," poznamenal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno, Anna Pospíšilová, Kateřina Benáčková

Štítky Brno, FN Brno, 3D tisk, lékaři, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Brně otevřela centrum, kde lékaři tisknou kosti i části srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.