Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Desetina miminek na neonatologickém oddělení v Brně se narodila předčasně

Do letošního podzimu ošetřili odborníci z Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) téměř pět set nedonošených miminek, což je desetina všech novorozenců. Za celý loňský rok zaznamenali v oddělení, které pečuje o předčasně narozené děti z celého kraje, asi šest set nedonošených dětí. Na osudy malých bojovníků, kteří mají obtížný vstup do života, upozornil Světový den předčasně narozených dětí.

V Česku se předčasně narodí více než osm tisíc dětí ročně. Komplikace lze medikací ovlivnit jen částečně. Vedoucí lékařka Neonatologického oddělení FN Brno Andrea Staníková odhaduje, že se podíl předčasně narozených dětí na celkovém počtu novorozenců letos do konce roku už nesníží. „Obvykle to přitom bývá okolo devíti procent,“ uvedla.

Předčasně narozené děti, tedy narození před třicátým sedmým týdnem těhotenství, většinou váží okolo dvou kilogramů. V brněnské nemocnici ročně pečují asi o padesát dětí vážících méně než kilogram a v průměru o pět dětí, které nemají ani pět set gramů. Díky posunu v medicíně se i u nich daří zvyšovat procento přežití bez dlouhodobých následků. „Po narození je nejdůležitější, aby začaly dýchat, takže jsou různé způsoby dechové podpory. Pak to záleží, čtyřiadvacet týdnů těhotenství je taková hranice, kdy nevíme, jak to dopadne. U dětí narozených po šestadvacátém týdnu je velká šance, že to zvládnou bez komplikací,“ doplnila Staníková s tím, že běžné těhotenství obvykle trvá čtyřicet týdnů.

Nedonošené děti mají náročný vstup do života. Jejich stav často vyžaduje dlouhodobý pobyt v nemocnici a intenzivní péči zdravotníků. „Limitující je pro děti především vývoj plicní tkáně, mohou je pak provázet chronická plicní onemocnění. U nedonošených dětí kvalitu života zhoršuje také postižení zraku,“ vysvětlila neonatoložka Klára Skorkovská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Předčasně narozené děti, FN Brno, Neonatologické oddělení, Desetina narozených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetina miminek na neonatologickém oddělení v Brně se narodila předčasně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.