Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darování krve a krevní plasmy. V čem se liší a jak pomáhá?

PR článek

O možnosti darovat krev ví každý z nás. Co se vám ale vybaví, když se řekne odběr krevní plasmy? Možná vůbec nic. Pojďme to změnit! Přečtěte si o obou typech dárcovství a zjistěte, jak můžete právě vy pomoci těm, kteří to potřebují nejvíce. Dobrovolné dárcovství je nenahraditelná pomoc při záchraně lidských životů.

Zatímco o darování krve se každý z nás určitě něco ví, dárcovství krevní plasmy je zatím bohužel poměrně neznámé. Obojí je přitom nesmírně důležité, protože krev i krevní plasma denně pomáhají zachraňovat tisíce lidských životů.  

Darovaná krev a plasma pomáhají dvojím způsobem:  

  1. K přímé léčbě pacientů, kteří se ocitli v akutním ohrožení života. Nejčastěji jde o havárie, těžké úrazy, při kterých došlo k velké ztrátě krve, komplikované pooperační stavy nebo třeba popáleniny.  
  2. Pro vývoj a výrobu léků určených k léčbě závažných onemocnění. Ta nejčastěji souvisí s nedostatečnou srážlivostí krve, autoimunitními poruchami nebo onkologickými problémy. 

 Darování krve: jak probíhá a jak často mohu darovat? 

 Darování krve je snadné a rychlé – zájemce se zaregistruje ve zdravotnickém zařízení, kde podstoupí zdravotní prohlídku a pokud je vše v pořádku, může pokračovat rovnou k odběru. Samotný odběr je rychlý, bezbolestný a trvá obvykle jen několik minut, během kterých se odebere asi 450 ml krve. Po odběru se tělo začne okamžitě regenerovat a všechny červené krvinky se obnoví během několika týdnů.  

Frekvence darování se liší podle podmínek každého zařízení, obecně ale v ČR platí, že ženy mohou krev darovat 3x ročně a muži 4x ročně, přičemž rozmezí mezi jednotlivými odběry musí být vždy minimálně 10 týdnů. 

Darování plasmy: trvá o něco déle, je ale mnohem efektivnější 

Proces darování krevní plasmy se nazývá plazmaferéza a je o něco složitější. Také začíná registrací v dárcovském centru a vstupní zdravotní prohlídkou, samotný odběr ale zabere přibližně 60 minut, protože je při něm potřeba krevní plasmu od odebrané krve oddělit. Ani odběr plasmy není bolestivý a většinou se při něm získá 650 - 880 ml krevní plasmy. Zbylá krev se potom doplní fyziologickým roztokem a vrátí se zpět do těla dárce. Protože odběr plasmy probíhá odděleně od odběru krve, je možné krevní plasmu darovat mnohem častěji než krev.  

Plasma se také obnovuje výrazně rychleji. Zpravidla trvá maximálně 2 až 3 dny, než se tělo kompletně zregeneruje a veškerá krevní plasma se obnoví. Právě díky tomu je možné darovat krevní plasmu častěji než krev. Rozestup v délce 14 dnů, který je mezi jednotlivými odběry třeba dodržovat, je ve všech zdravotnických zařízeních v České republice stejný. 

Ani jeden z odběrů neznamená pro zdravý organismus zdravotní riziko a odběry je dokonce možné kombinovat a pravidelně darovat obojí. 

V září roku 2013 otevřela Cara Plasma svou první pobočku v Praze. Za deset let jsme ušli velký kus cesty a našimi 14 pobočkami už prošly tisíce dárců, jejichž plasma zachraňuje životy a pomáhá nemocným lidem prožívat život naplno.

Staň se jedním z dárců!

Připoj se k dárcům hrdinům a zaregistruj se na svůj první, druhý nebo rovnou třetí odběr a začni pomáhat také.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Cara plasma, dárcovství, plasma, krev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darování krve a krevní plasmy. V čem se liší a jak pomáhá?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.