Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Verunku trápila cévní anomálie. Bouli odoperovali odborníci z brněnské nemocnice

Cévní onemocnění komplikuje od narození život pětileté Verunce Tillové. Holčička se narodila s bouličkou na rameni, která byla naplněná krví a postupně se zvětšovala. S úspěšnou léčbou pomohli dívce odborníci z brněnské dětské nemocnice, kteří pečují o podobné pacienty z celé republiky.

Bouličku, jež je příznakem vrozeného cévního onemocnění, našli lékaři Verunce nad levou klíční kostí a ramenem. Malformace se rozrostla tak, že holčička téměř nemohla hýbat s rukou. Cévní anomálie tvoří širokou škálu onemocnění cév, které zasahuje jak žíly, tak i lymfatický systém. Boule tedy mohou být naplněny buď krví nebo mízou.

Nemohla se ani obléknout

Kromě toho, že Verunka kvůli malformaci nemohla zvednout ruku výše než do devadesáti stupňů, se jí také špatně oblékalo. „Až teď může konečně nosit všechny ty šaty, které dříve neoblékla,“ vzpomíná na krušné časy Verunčina maminka Anežka Tillová.

Lékaři se snažili Verunce pomoct různými metodami a léčbami. „Během prvních tří let se vyzkoušely všechny konzervativní metody včetně komprese a léků. Když ale nic nezabralo, museli jsme přistoupit k chirurgickému zákroku,“ popsala Drbně Olga Košková, která je plastickým chirurgem v Dětské nemocnici Brno.

Problémová byla podle Koškové lokace onemocnění, které bylo v blízkosti cév, které zásobují celou ruku a cév zásobujících mozek. „Velikost malformace má zároveň riziko srážení krve, což by mohlo vést při operaci nebo při poranění k fatálnímu krvácení,“ vysvětlila náročnost operace Košková, jež se na operaci se důkladně připravovala. Kromě běžných zobrazovacích metod jí k přípravě posloužil také 3D model magnetické rezonance.

Zdařilá operace

Na zákrok čekala holčička půl roku,. Téměř šestihodinová operace byla úspěšná a bouli naplněnou 200 mililitry krve Verunce odstranili. Z ošklivého onemocnění zbyla jen vzpomínka v podobě velké jizvy. „Věděli jsme, že je Verunka v dobrých rukách, takže jsme neměli strach a věděli jsme, že jsme pro Verunku udělali maximum,“ řekl tatínek holčičky Vladimír Till.

Od operace uběhlo už téměř rok a půl a Verunčin stav se výrazně zlepšil. Nyní už může s rukou normálně hýbat a netrápí ji žádné obtíže. I nadále však má malou bouličku stejného původu na hrudníku, která není na první pohled vidět. Boulička se nezvětšuje a je stabilní. Lékaři však nic nenechávají náhodě a pravidelně Verunku kontrolují.

Cévní anomálie u Adámka

Podobnou cévní anomálií trpěl i roční Adámek Sedlák. Jeho rodiče se dozvěděli o onemocnění už ve dvacátém týdnu na ultrazvuku. „Chodila jsem na kontroly, protože se mu to hodně zvětšovalo a měla jsem naplánovaný císařský řez. U porodu museli být i specializovaní doktoři, hrozilo totiž, že by Adámek nemusel dýchat,“ vysvětlila chlapečkova maminka Jana Trávníčková.

Cévní anomálie vyrůstala z nadklíčku a bránila novorozenci v pohybu hlavou. Na rozdíl od Verunky byla Adámkova cévní anomálie lymfatického původu, tedy velká boule naplněná mízou. Doktoři se proto rozhodli jednat rychle, už ve dvou a půl měsících Adámka operovali a boule ho zbavili. Po roce od operace je Adámek naprosto zdravé miminko.

Základem je spolupráce

V Dětské nemocnici najdou pacienti pohromadě kompletní tým, který se na cévní anomálie zaměřuje. „Naše pracovní skupina vznikla asi před dvěma a půl lety, z důvodu komplexní péče o tyto pacienty. Momentálně prošlo našimi rukami asi sedmdesát pacientů napříč republikou,“ informoval onkolog Martin Štěrba a dodal, že v multidisciplinárním týmu spolupracuje dětský onkolog, dermatolog, plastický chirurg, radiolog, i molekulární biolog.

Za poslední dva roky se s cévními anomáliemi léčilo na chirurgii asi 150 dětí. V ambulanci kožní lékařky Renaty Faberové je od roku 2005 v evidenci více jak dva a půl tisíce pacientů. „Tyto pacienty s cévními anomáliemi budeme sledovat až do smrti, nejsou to pacienti, které propustíme z péče,“ sdělila Košková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dětská nemocnice, Berenika Oudová

Štítky cévní anomálie, Dětská nemocnice, Brno, děti, pacienti, operace, spolupráce, VUT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Verunku trápila cévní anomálie. Bouli odoperovali odborníci z brněnské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.