Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé v Brně stojí fronty na kontrolu znamének

Dlouhé fronty se už od rána tvoří na brněnském náměstí Svobody. Odborníci na ploše odstartovali pravidelnou akci, která pomáhá včas odhalit rakovinu. Ve stanech vyšetřují lidem mateřská znaménka a radí, jak správně pečovat o kůži.

Preventivní akce, která lidem nabízí bezplatné vyšetření, se v centru Brna koná již poněkolikáté. „Ve stanu máme dermatoložky, které dermatoskopem i svým zkušeným okem kontrolují znaménka. Mimo jiné se kolem v terénu nachází i kolegyně z lékárny, které edukují, jak se chovat na slunci a jakou ochranu by lidé pro svůj fototyp měli používat,“ vysvětlila Drbně Katarína Hrivňáková, ředitelka Chytré lékárny, která událost pořádá.

Onemocnět může kdokoliv

Pravidelná kontrola mateřských znamének přispívá ke včasnému zjištění rakoviny kůže, která je sedmým nejčastějším nádorovým onemocněním v Česku. V minulém roce se akce zúčastnilo přes osm set lidí, přičemž u více než padesáti dermatologové zachytili nález. Podle Hrivňákové to je více, než bylo zvykem v ročnících před covidem.

„Melanom může postihnout lidi jakéhokoliv věku, původu, pohlaví či barvy pleti. Vyšší riziko však představují lidé se světlým fototypem pokožky a lidé starší padesáti let. Hlavním spouštěcím faktorem rozvoje melanomu je expozice UV záření,“ vysvětlila Nikol Kadlecová z Chytré lékárny s tím, že pokud se na nemoc přijde brzy, je ve většině případů léčitelná.

Mazat se po celý rok

Proti UV záření se lidé mohou bránit opalovacími krémy. Na ochranu obličeje doporučují odborníci ochranný faktor (SPF) padesát. „Jako prevence je dobrá sluneční ochrana po celý rok. Máme zaužívané, že se mažeme jen v létě, protože tehdy přece slunce svítí nejvíc, ale sluneční záření působí po dobu celého roku. Ideální je si podle svého fototypu a typu pokožky zvolit pro sebe ten pravý krém, protože spektrum je široké,“ přiblížila Hrivňáková.

Hrivňáková radí, aby si lidé znaménka čas od času prohlédli i sami. „Je důležité sledovat, jestli na pleti není například vyšší výskyt znamínek, jestli útvary nemění tvar nebo velikost, nebo nemají zvláštní barvu. Nebezpečné může být i znaménko s nepravidelným okrajem,“ řekla.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky prevence, Brno, zdraví, melanom, dermatologie, Skinchecker, rakovina kůže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně stojí fronty na kontrolu znamének  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.