Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnských Bohunicích se rodí děti už čtyři dekády

Už čtyřicet let přicházejí děti na svět v brněnských Bohunicích. Na tamní klinice spadající pod Fakultní nemocnici Brno (FN Brno) se odehrávají tisíce porodů a gynekologických zákroků ročně. Navíc se chystá stavba nové budovy, která přinese větší komfort pacientkám i lékařům.

Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno se chlubí statusem největšího pracoviště svého druhu v Česku. Každý rok v ní lékaři odvedou přes šest tisíc porodů. Skládá se ze dvou pracovišť, z nichž nejstarším je porodnice na Obilním trhu. Provoz mladší porodnice, která se nachází v bohunickém zdravotnickém komplexu, odstartoval před čtyřiceti lety, a to 1. dubna 1983 pod vedením přednosty Miloslava Uhlíře.

Po čtyřech dekádách fungování se porodnice blíží změně. V bohunickém areálu letos odstartovaly stavební práce, které jsou předzvěstí nové budovy. Díky modernímu objektu, který má být dokončený roku 2026, se sloučí obě dosavadní pracoviště pod jednu střechu. 

„Provoz rozděleného pracoviště o dvou stanovištích je už dlouhou dobu za hranou udržitelnosti. Situace komplikuje práci lékařů i porodních asistentek hned nadvakrát. Zaprvé musejí často přejíždět z Bohunic na Obilní trh a zpět, a pak také budovy na Obilním trhu jsou v havarijním stavu a už naprosto nevyhovují požadavkům moderní nemocnice," popsala mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Miliardová stavba má ušetřit čas, peníze a přinést větší komfort tisícům pacientek i miminkům. Například loni se ve FN Brno narodilo 6 249 dětí, z toho téměř polovina právě v Bohunicích. Péči dostávají v Brně také nezralá novorozeňata z celého kraje, která dorůstají ve speciálních polohovacích inkubátorech. Gynekologicko-porodnická klinika pokrývá všechny aspekty péče o ženské zdraví, specializuje se také na reprodukční medicínu, onkogynekologii či urogynekologii. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky porodnictví, zdravotnictví, fn brno, obilní trh, bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

nejen rodí, ale hlavně umírá! :-(((

Sobota, 1. dubna 2023, 16:14Odpovědět

V brněnských Bohunicích se rodí děti už čtyři dekády  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.