Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dětská nemocnice v Brně praská ve švech. Čeká se až pět hodin a rodiče jsou agresivní

Dětská nemocnice v Brně, jež spadá pod bohunickou Fakultní nemocnici (FN), zažívá mimořádný návštěvnický nápor. Pohotovost zaplnili mladí pacienti, které trápí zejména respirační onemocnění. Personál zdravotnického zařízení nestíhá, a tak nemocní čekají na ošetření několik hodin, což mnohé rodiče uvádí do nepříčetnosti.

Křik a pláč se rozléhá brněnskou nemocnicí v Černých Polích více než obvykle. Za lékařem totiž míří v posledních dnech stále více dětí. Společně se starostlivými rodiči čekají na ošetření mnohdy až několik hodin, stejně jako paní Jana s čtyřletou dcerkou, kterou podobně jako mnohé další mládežníky skolila chřipka či další nemoci spadající do kategorie respiračních onemocnění. 

„Čekáme tady už dvě hodiny, než si malou prohlédne doktor. Dcera od víkendu kašle a bojíme se, aby z toho nebyl zápal plic. Nejspíše se nakazila ve školce,“ popisuje žena středního věku, která podobně jako dalších desítek maminek a tatínků se svým potomkem čeká, až přijde na řadu.

Počty nemocných trhají rekordy

Důvodem dlouhé čekací doby, jež dosahuje mnohdy až pět hodin, je velký návštěvnický nápor, s nímž se specializované zařízení potýká. Podle mluvčí FN Veroniky Plaché jen za prosinec přišlo do dětské téměř dva tisíce pacientů. Navíc se očekává, že do konce roku počet ošetřených překročí cifru tři tisíce. Ve srovnání s minulým rokem jde o téměř dva a půl násobný nárůst počtu pacientů, kteří vyhledali lékařskou pohotovost. Zdravotníci proto nestíhají. 

Čekací doba se proto pohybuje v současné době od tří do pěti hodin. Toto vytváří enormní tlak na rodiče, nemocné děti a druhotně samozřejmě i na službu konající zdravotníky. Přestože jsou nejmenší pacienti, děti dušné či v jiném zjevně závažném stavu ošetřovány přednostně, dochází v čekárně často ke konfliktům netrpělivých nebo agresivních rodičů dětí, které na vyšetření čekají ve společnosti mnoha desítek dalších čekajících,“ uvádí Plachá, podle níž už k mnohým případům dorazila policie.

Pediatři mají dovolenou

Důvodem, proč personál nestíhá, je kromě chřipkové epidemie také fakt, že mnozí praktičtí lékaři pro děti a dorost si vzali dovolenou. Největší moravská nemocnice proto vyzývá doktory, aby s dovolenkou počkali, nebo si alespoň za sebe našli záskok.  

Lékařská pohotovostní služba ze své podstaty není a nikdy nemůže být náhradou za primární péči poskytovanou praktickými lékaři. Naprostá většina pacientů ošetřených na lékařské pohotovostní službě snese uvážlivý odklad návštěvy lékaře do běžné pracovní doby. S velkým vděkem rovněž přivítáme všechny dětské lékaře a zdravotní sestry ochotné sloužit na lékařské pohotovostní službě u nás v Dětské nemocnici v Brně,“ dodává Plachá.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, FN, Pacienti, Dětská, Onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Pokorný

Pohotovost v dětské nemocnici je dlouhodobě tragická záležitost. Letos si dcera vyvtla kotník v sobotu, kdy končily jarní prázdniny. Na pohotovosti fungovala jedna ordinace a z té doktor pořád někam odcházel. Strávili jsme tam 4 hodiny.

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 16:07Odpovědět

Dětská nemocnice v Brně praská ve švech. Čeká se až pět hodin a rodiče jsou agresivní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.