Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V brněnské nemocnici mají rentgeny s nízkou radiační zátěží

Šetrnější přístroje, které vytvářejí kvalitní rentgenové snímky, mají v brněnské nemocnici Milosrdných bratří. Nové digitální rentgeny znamenají pro pacienty až o polovinu nižší radiační zátěž než obvykle. Zařízení vyšla na dvanáct milionů korun.

Zatímco před desítkami let museli zaměstnanci radiologických oddělení vyvolávat rentgenové snímky v temné komoře prostřednictvím zdlouhavého procesu, dnes trvá pořízení fotografií jednu vteřinu. Ještě lepší pohled na snímky se nyní naskytne lékařům nemocnice v brněnské Polní ulici. Pracovat se učí s moderními digitálními rentgenovými přístroji. Ty používají k detekci záření japonské receptory Canon, kterými se “prosvěcují” vyšetřované orgány.

Právě firma Canon, jež je známá především mezi fotografy, se čím dál více prosazuje v medicíně. „Nové rentgenové zařízení má až o polovinu nižší radiační zátěž pro pacienta a dvakrát vyšší rozlišení snímků než původní zařízení,“ informovala zastupující primářka radiodiagnostického oddělení nemocnice Milosrdných bratří Zdena Kadlecová.

Nové posily dvou tamních vyšetřoven vyšly celkem na dvanáct milionů korun. Částku pokryl evropský dotační program, z něhož si do konce letošního roku pořídí nové rentgeny od švédské firmy Arcoma také brněnská Úrazová nemocnice. „Moderní techniku budou obě městské nemocnice mít díky dotařnímu projektu REACT-EU, ze kterého každé zařízení získalo dotaci zhruba ve výši 150 milionů korun," informovala mluvčí Andrea Šromová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nemocnice Milosrdných bratří

Štítky nemocnice, zdravotnictví, rentgen, Nemocnice Milosrdných bratří, Canon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské nemocnici mají rentgeny s nízkou radiační zátěží  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.