Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nejtěžším pacientům s koronavirem v Brně pomáhá laser

Možnosti léčby nejtěžších případů covidu-19 v současné době prozkoumávají odborníci po celém světě. Největším strašákem, se kterým si zdravotníci lámou hlavu, se stala covidová pneumonie. Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno (FN Brno) začali využívat unikátní přístroj pro laserovou terapii, která by pacientům s nepříznivou diagnózou mohla ulevit.

Ačkoli počty hospitalizovaných koronavirových pacientů v České republice v posledních dnech klesají, těžce nemocní lidé stále zůstávají na jednotkách intenzivní péče. Ta na Klinice nemocí plicních a TBC v brněnské fakultní nemocnici je nyní zcela obsazená. „U většiny z pacientů je nutná umělá plicní ventilace. Právě pro takovéto pacienty máme nyní k dispozici novou léčbu pomocí vysoce výkonného laseru. Velké poděkování patří za zapůjčení distributorovi zdravotní techniky, společnosti BTL,“ řekl přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC Milan Sova.

Covidová pneumonie je označení pro zápal plic, který je způsoben koronavirem. Jedná se o závažnou komplikaci, s níž čtvrtina pacientů skončí na jednotkách intenzivní péče a někteří na ni umírají.  

Nová laserová terapie, kterou lékaři nasazují u osob v nejtěžším stadiu covidu-19, se využívá v rámci léčby covidové pneumonie. Podle odborníků jde o metodu, která je standardní součástí fyzioterapické léčby, u koronavirových pacientů je ale její využití novinkou. „Celá terapie je založena na takzvaném biostimulačním účinku laserového záření na plicní tkáň,“ vysvětlil vedoucí lékař jednotky intenzivní péče Ondřej Venclíček

Účinků laserové terapie dosahují zdravotníci neinvazivně, a to na několika sezeních, během kterých aplikují pacientům ležícím na lůžku laserové záření přes hrudní stěnu. Speciální vlnová délka při tom umožní průnik energie až k postiženým částem plic. U pacientů na plicní ventilaci je nutná aplikace nízké dávky záření tak, aby u nekomunikujícího pacienta neuškodila. „Po léčbě první série pacientů vyhodnotíme výsledky. Pevně však věříme, že budou pozitivní,“ řekl k metodě Sova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky covid, koronavirus, laserová terapie, Fakultní nemocnice Brno, pacient, COVID-19, léčba, Brno, Milan Sova, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Nejtěžším pacientům s koronavirem v Brně pomáhá laser  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.