Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice Kyjov má zaplněné ARO, zastavila operace a překládá pacienty

Nemocnice v Kyjově na Hodonínsku má zaplněné anesteziologicko-resuscitační oddělení a v posledních dnech musela jednoho pacienta s covidem nechat převézt do Fakultní nemocnice Brno. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Filipa Zdražila má sice nemocnice rezervní ARO, ale nemá na něj personál. Situaci řeší s krajským koordinátorem.

V Kyjově nyní leží sedmapadesát pacientů s koronavirem a nemocnice kvůli vytížení již zcela zastavila plánované operace. Tamní ARO má deset lůžek a nyní je tam devět pacientů, poslední lůžko nechává nemocnice jako rezervu. Z devíti lůžek na ARO sedm obsadili pacienti s covidem, na dvou zbylých jsou pacienti s jinými problémy. „Máme připraveno ARO rezervní pracoviště, ale nemáme na to lidi. Jsme schopní rozšířit počty lůžek, ale nemáme na to kvalifikovaný personál a sestry, které umí používat plicní ventilaci," uvedl Zdražil.

Podle něj se plní i standardní lůžka, jen za dnešní den přibylo dalších pět pacientů. Celkem má sedmačtyřicet covidových pacientů na standardních lůžkách, tři a jednotkách intenzivní péče a sedm na ARO. „Pokud by nám pacienti přibývali, je otázka, jak postupovat, jestli je převážet jinam. Situaci řešíme s krajským koordinátorem," dodal Zdražil. Nemocnic kvůli součansé situaci provádí už jen akutní výkony.

V České republice je momentálně téměř 4 900 osob hospitalizovaných kvůli koronaviru. Vzhledem k vytížení nemocnic, nedostatku zdravotnického personálu i přibývajících počtů nakažených dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu. V souvislosti s epidemií začal poprvé nouzový stav loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Kyjov

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Kyjov, pacient, Nemocnice Kyjov, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, okres Hodonín, Adam Vojtěch, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Kyjov má zaplněné ARO, zastavila operace a překládá pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.