Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zkracuje se interval mezi druhou a třetí dávkou. Lidé ale o posilující dávku nemají příliš zájem

Ke třetí dávce se ode dneška mohou registrovat lidé už šest měsíců po dávce druhé. Možnosti posilující dávky zatím využilo ale jen 35 tisíc osob v celém Česku. Data Společnosti Podané ruce i řady vědeckých studií přitom ukazují, že protilátky po očkování mohou rychle klesat, a to obzvláště u seniorů.

Třetí dávku doporučuje Ministerstvo zdravotnictví především lidem nad 60 let a dalším rizikovým skupinám. Aplikovat si ji může nechat ale každý, kdo projeví zájem a bude mít šest měsíců po dokončené vakcinaci. Na důležitost třetí dávky zejména u seniorů upozorňuje ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil. „Výsledky našeho zkoumání protilátek ukazují, že protilátky po očkování rychle klesají zvláště u starších lidí, kteří neprodělali onemocnění koronavirem,“ uvedl Vobořil. 

Podané ruce, které provozují očkovací centrum Bohéma v Janáčkově divadle, nabídly hned první den, kdy bylo možné očkovat třetí dávkou vakcíny, tuto možnost Brňanům. Zatím ale naráží na obrovský nezájem veřejnosti. Od počátku přeočkovací kampaně si přišlo pro posilující dávku vakcíny jen několik desítek lidí. 

Kromě nezájmu o třetí dávku přestává být zájem i o očkování první a druhou dávkou. Přesto se Česko stále nepřiblížilo cílům, které si vláda v očkování stanovila. V Moravskoslezském kraji, kde je proočkovanost ze všech krajů nejnižší, se to začíná ukazovat jako problém. Počty nakažených v kraji stoupají, plní se i nemocnice.

Podané ruce proto apeluje zejména na seniory, aby očkování nepodcenili. Podle předběžných výsledků studie, které prezentovaly v srpnu, má až šedesát procent očkovaných po čtyřech a více měsících od očkování negativní hodnoty virus neutralizačních protilátek – tedy protilátek, které se tvoří v těle po očkování. „Čísla nakažených rostou, objevují se nové mutace. Před námi je zima a já si přeju, aby proběhla již jinak než ta minulá,“ zakončil Vobořil.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Podané ruce

Štítky Brno, Podané ruce, Neziskovka, Covid, očkování, protilátka, Česko, Jindřich Vobořil, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Janáčkovo divadlo, Bohéma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkracuje se interval mezi druhou a třetí dávkou. Lidé ale o posilující dávku nemají příliš zájem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.