Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékaři z Brna použijí 3D model srdce pro přípravu na zákroky

Trojrozměrný model srdce z 3D tiskárny chtějí pro přípravu na zákroky využít lékaři z Fakultní nemocnice Brno. Zákrok u pacientů s kardiologickými problémy pak podle lékařů bude rychlejší a bezpečnější. Do konce září chce nemocnice metodu využít u prvního pacienta, řekl dnes přednosta interní kardiologické kliniky Petr Kala. Podle něj by se díky tomu zákrok na srdci zrychlil a zkrátila by se doba záření rentgenem, takže výkon by byl bezpečnější. Metoda by sloužila i pro výuku studentů a pro lepší vysvětlení pacientům.

Nemocnice má 3D tiskárnu půjčenou od soukromé firmy, se kterou spolupracuje. Model srdce by mohl pomáhat například u fibrilace síní. „Je to nejčastější arytmie u dospělých. Sama o sobě nemusí být tak závažná, ale může se hromadit krev, která může vytvořit krevní sraženiny," uvedl Kala.

Podle něj existuje léčba proti vytvoření sraženin, ale někteří pacienti ji netolerují, a proto lékaři používají zákrok. „Uzavíráme ouško levé síně, kde se mohou tvořit sraženiny. Používáme k tomu speciální katetrový zákrok," řekl Kala. K uzavření se používá obdoba špuntu, u kterého by mohl být prospěšný 3D model srdce. „Díky němu bychom věděli přesnou velikost. Na 3D rozměru bychom si to vše vyzkoušeli, natrénovali," dodal.

Model srdce by se podle něj dalo využít například i u defektu mezisíňové přepážky, u výdutě aorty a podobně. Metoda by mohla také pomoci studentům medicíny nebo lékařům na postgraduálním studiu. „Poslouží nám to i pro lepší vysvětlení problému a zákroku pacientovi, který toho moc nepozná, když mu ukazujeme obrázek," doplnil Kala.

Prvního pacienta chce pomocí 3D modelu vyšetřit v září. Postupem času by to mohly být jednotky pacientů měsíčně. Za rok lékaři na klinice řeší asi 30 zákroků v souvislosti s fibrilací síní. „Vše je v začátku, ale časem by to mělo výkon zrychlit. Zkrátí to i dobu rentgenového záření, můžeme snížit i použití kontrastní látky. Vše tak bude bezpečnější," řekl Kala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky ČR, nemocnice, Brno, FOTO, pacient, lékař, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna použijí 3D model srdce pro přípravu na zákroky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.