Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Omezte alkohol a kávu. Kolapsům z horka se dá bránit

Český hydrometeorologický ústav hlásí na jižní Moravě i v nadcházejících dnech teploty šplhající ke třiceti stupňům Celsia. Na lidi, kteří se o víkendu opalují na koupališti nebo podnikají dlouhé výlety na přímém slunci, se již nachystali zdravotníci v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. Zatím registrují méně kolapsů z horka, než očekávali. Přesto však nabádají k opatrnosti.

Převážně se do péče zdravotníků dostávají starší a chronicky nemocní lidé, kterým se při vysokých teplotách často přitíží. „Včera jsme ošetřili pacientku, která strávila dva dny opalováním se na koupališti. Nadměrné slunění jí neudělalo dobře, navíc se přidaly neurologické potíže, takže jsme ji museli hospitalizovat,“ uvedla příklad lékařka Lenka Zimolková z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Kolapsům se dá předejít vyhýbáním se fyzické zátěži a zvolením vhodné přikrývky hlavy, která ochrání od slunečního svitu. Pokud se člověk vystavuje přímému slunci, je důležité takto strávený čas prokládat chvílemi ve stínu a nezůstávat na sluníčku několik hodin v kuse.

Bolest hlavy, panika a mdloby

Nejomílanějším preventivním pravidlem proti přehřátí je však dodržování dostatečného pitného režimu. Voda tvoří podstatnou část lidského těla a je-li jí málo, může snadno dojít k přetížení organismu. Ideální je pít vodu čistou a vyhnout se alkoholickým nápojům a kávě.

Co dostatečný pitný režim znamená, je ovšem subjektivní. Udává se, že ideálním příjmem je 2,5 až tři litry tekutin za den, při velkých teplech i více. Konkrétní množství se ale odvíjí od váhy a míry pocení dotyčného člověka, který by měl včas rozpoznat, kdy začíná být dehydratovaný. 

Právě dehydratace, stejně jako úpal či úžeh může vést k celkovému vyčerpání organismu. „Akutní problémy se projevují zvracením, bolestí hlavy, kolísavým tlakem. Starší lidé by příznaky neměli podceňovat a raději by měli vyhledat odbornou pomoc,“ popsala Zimolková. K příznakům se může přidat také panika, dezorientovanost nebo mdloby.

Co když kolaps nastane?

Pokud se kolapsu nezadaří vyhnout, je nutné udržet klid. Ideální je najít stinné místo nebo klimatizovanou místnost, v níž si dotyčný lehne a dá nohy do vyvýšené pozice. Čím dříve se člověku dostane dostatku vody a energeticky vydatného jídla, tím dřívě jej může stav opustit. Pokud slabost neustává, zdravotníci doporučují bez ohledu na věk dané osoby přivolat rychlou záchrannou službu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky horko, teploty, léto, teplo, kolaps, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Český hydrometeorologický ústav, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezte alkohol a kávu. Kolapsům z horka se dá bránit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.