Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svatoanenská nemocnice má na skladě tři tisíce balení ivermektinu, zkouší jej vrátit do Bulharska

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má na skladě stále ještě zhruba tři tisíce balení léku ivermektin, který používá u pacientů s nemocí covid-19. Nyní už ale nemá vhodné pacienty, kterým by ho mohla podat, řekla ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Expirace léku je do srpna, proto nemocnice jedná s bulharským dodavatelem o možnostech, jako je například vrácení léku nebo výměna za něco jiného.

Na zásoby ve skladech a jednání s bulharským dovozcem upozornil server irozhlas.cz. „Nemáme pacienty, kterým bychom ivermektin dali. Máme šest hospitalizovaných s covidem, jeden je v těžkém stavu,“ uvedla Lipovská. Před několika týdny nemocnice měla desítky pacientů s koronavirem.

Nemocnice letos z Bulharska koupila za 12,5 milionu korun 10 tisíc balení léku huvemec obsahující ivermektin, který je přípravkem proti parazitům a používá se převážně u zvířat. Nemocnice lék dosud dala zhruba 200 pacietům s koronavirem, část poskytla desítkám zařízení. „Expirace je do srpna, proto jednáme s dodavatelem o možnostech,“ uvedla Lipovská.

Nemocnice vyzkoušla lék už loni na podzim a letos v únoru informovala o tom, že jej spolu s další léčbou podala zhruba třiceti pacientům, u nichž se zlepšil jejich stav. Na základě toho podávala lék i dalším pacientům. Někteří lékaři z dalších zařízení ale byli vůči ivermektinu kritičtí, protože na něj nejsou v souvislosti s covidem studie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Ivermektin, Brno, FNUSA, nemocnice, pacient, COVID-19, Bulharsko, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatoanenská nemocnice má na skladě tři tisíce balení ivermektinu, zkouší jej vrátit do Bulharska  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.