Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici Brno úspěšně použili lék bamlanivimab, pacient je nyní bez příznaků

Ve Fakultní nemocnici (FN) Brno lékaři poprvé vyzkoušeli americký lék bamlanivimab od společnosti Eli Lilly. Experimentální léčbu nemoci COVID-19 podstoupil pacient s akutní leukémií. Nyní má průběh nemoci bez příznaků. Do ČR dorazily už tři tisíce dávek léku. Do května by mělo dorazit také 12 tisíc dávek dalšího amerického léku regeneron.

V největší nemocnici na Moravě mají lék bamlanivimab k dispozici od letošního března a zatím ho podali jednomu pacientovi. Devětatřicetiletému muži s akutní leukémií odborníci diagnostikovali britskou mutaci COVID-19. Po podání léku zůstává v dobrém stavu a průběh této nemoci má bez příznaků.

Včasné podání

Aby byl lék účinný, musí zdravotníci infuzi podat včas, to znamená do sedmi dnů od prvních příznaků onemocnění nebo do tří dnů od pozitivního testu na COVID-19. Pacient by měl mít ideálně jen lehký průběh, který nevyžaduje hospitalizaci nebo kyslíkovou terapii.

Bamlanivimab se v bohunickém zdravotnickém zařízení může podávat hematoonkologicky nebo onkologicky nemocným, kteří jsou v aktivní léčbě, a pacientům po transplantaci kostní dřeně nebo orgánu. Příjemce léku musí být starší dvanácti let a vážit alespoň čtyřicet kilogramů.

„Pacienti léčení s hematoonkologickým onemocněním splňující uvedená kritéria pro podání léku bamlanivimab, mohou se sami nebo prostřednictvím svých ošetřujících specialistů obracet přímo na lékaře Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno,“ řekla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Jak funguje

Americký lék v sobě nese uměle vytvořené protilátky proti viru SARS-CoV2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Tyto umělé protilátky v těle člověka nebezpečný vir neutralizují, a sníží tak jeho množení. Vir se tedy v těle nemocného nemá šanci přemnožit a pacientův stav se proto nezhoršuje. Podle provedených klinických studií se u těchto pacientů po podání medikamentu snížila pravděpodobnost na potřebu hospitalizace nebo další lékařské péče. Výrobce uvádí snížení rizika až o sedmdesát procent.

Od konce února

Jako první v České republice dostala lék bamlanivimab pacientka ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Ženu s rakovinou prsu po infuzi bamlanivimabu propustili domů a od příznaků nemoci COVID-19 se jí, jak vypověděla médiím, ulevilo.

Bamlanivimab stále není schválen Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), ale Ministerstvo zdravotnictví dočasně jeho používání povolilo. Lék se letos do ČR poprvé dostal v únoru v počtu 500 dávek, minulý týden přišlo dalších 2500. Ke včerejšímu dni byl lék k dispozici ve více než 37 nemocnicích a další na jeho dodání čekají. Premiér Andrej Babiš (ANO) lék bamlanivimab vyzdvihoval a sdělil, že se u nás používá stále málo.

Regeneron

Společně s bamlanivimabem vyjednal premiér také druhý americký lék regeneron. Od března do května by mělo do ČR dorazit 12 tisíc dávek. Ministerstvo zdravotnictví udělilo výjimku i pro používání tohoto léku.

Povolení dostal minulý týden i lék ivermektin. Může se ale používat pouze ve zdravotnických zařízeních a s léčbou musí souhlasit i pacient.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní Thomayerova nemocnice

Štítky bamlanivimab, regeneron, lék, COVID-19, Brno, FN Brno, koronavirus, pacient, nemoc, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Eli Lilly, Evropská léková agentura, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Fakultní nemocnici Brno úspěšně použili lék bamlanivimab, pacient je nyní bez příznaků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.