Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě je letos deset případů klíšťové encefalitidy

Jihomoravští hygienici zaznamenali letos deset případů klíšťové encefalitidy, což je o tři více než ve stejné době loni i předloni. Velká aktivita klíšťat přináší zvýšené riziko nákazy, uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Encefalitida postihuje nervový systém. Může způsobit například epilepsii, obrnu, meningitidu a v krajním případě hrozí smrt. Nemoci lze předcházet očkováním, není proti ní lék. „Letos jsme k dnešku zaznamenali deset případů. Ve srovnání s předchozími lety se jedná o vzestup, v roce 2019 i 2018 bylo po sedmi případech," uvedla Ciupek.

Typickými lokalitami pro výskyt klíšťat jsou okraje lesů, mýtiny, lesy, okolí vodních toků i městské parky a zahrady. „Co nejdříve po návratu je potřeba zkontrolovat kůži. Když má člověk klíště, je nutné ho ihned odstranit," uvedla Ciupek.

Místo na kůži je podle ní nutné vydezinfikovat a teprve poté manipulovat s klíštětem. „Klíštěte se nedotýkáme, nejvhodnější je použít pinzetu, kterou klíště vikláme. S klíštětem manipulujeme jemně, nemačkáme ho, abychom ho nepřetrhli," řekla Ciupek. Po vyjmutí je potřeba opět dezinfekce. Klasická je třídenní vyrážka. Pokud se ale objeví skvrna týden až dva po odstranění, doporučují hygienici vyhledat lékaře.

Klíšťata přenášejí i další nemoci, jako třeba boreliózu. Borelióza nemá tak dramatický vývoj, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, ale existuje účinná léčba.

Jihomoravský kraj patří k rizikovým oblastem. Rizikovým místy jsou okolí řek Svratka, Svitava, Oslava, ale také okolí Brněnské přehrady, Křetínská přehrada, Vranovská přehrada a okolí lesů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, klíště, Krajská hygienická stanice, les, lymská borelióza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě je letos deset případů klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.