Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, akutní pacienty převáží jinam

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, nefungují tam počítače. Informaci potvrdil premiér Andrej Babiš. O situaci hovořil s Jaroslavem Šmídem, který nyní řídí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry se to týká i Dětské nemocnice a porodnice na Obilním trhu, které pod fakultní nemocnici spadají. Nemocnice převáží akutní pacienty do jiných nemocnic. Jihomoravští záchranáři ráno zaznamenali pětiminutový výpadek telefonních linek, příčinu řeší.

Podle Žáry nadále funguje speciální tým, který vyjíždí na domácí odběry k pacientům s podezřením na koronavirus. Nemocnice denně shromažďuje odběry asi od 20 lidí. Od pondělí prováděla rozbory vzorků. „Nyní budeme odběry posílat do Ostravy," řekl Žára. Do Ostravy nemocnice vzorky posílala i předtím, než sama začala dělat analýzu.

V nemocnici nejdou počítače a jsou zavřené ambulance. „Převážíme akutní pacienty do jiných nemocnic v Brně i v Jihomoravském kraji," uvedl Žára. Bližší informace k útoku zatím neměl. „Můžu potvrdit, že máme tu informaci. Jsme na místě a řešíme to. Nic bližšího ale v tuto chvíli nemáme," řekl ředitel kabinetu ředitele NÚKIB Robert Kahofer.

V Dětské nemocnici se chod zcela nezastavil, ale situace se kvůli nefungujícím počítačům řeší papírově. Rodiče přicházející s dětmi dostávají upozornění, že budou čekat déle.

Primátorka Brna Markéta Vaňková uvedla, že se obě městské nemocnice, a to Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, připravují na přijetí pacientů z fakultní nemocnice, pokud bude jejich převoz potřeba.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová řekla, že záchranáři o útoku na nemocnici ví. „Dotklo se nás to tak, že vozíme pacienty do jiných nemocnic," uvedla Bothová. Podle ní záchranka po sedmé hodině ráno zaznamenala asi pětiminutový výpadek telefonních linek. Zda to souvisí s útokem, to se neví. „Zjišťujeme, co bylo příčinou. Výpadek se nám podařilo rychle vyřešit. I v době výpadku nám fungovaly záložní mobily a lidé se nám mohli s určitou prodlevou dovolat," řekla Bothová.

V Jihomoravském kraji byly do čtvrtka tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Dva lidé jsou v domácí karanténě, jedna žena leží v nemocnici na oddělení kliniky infekčních chorob. O čtvrtém nakaženém v kraji informoval dnes ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky kybernetika, útok, hackeři, FN Brno, počítače, výpadek, nouzový stav, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, počítač, Dětská nemocnice FN Brno, Andrej Babiš, Jaroslav Šmíd, Ostrava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno čelí kybernetickému útoku, akutní pacienty převáží jinam  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.