Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lékaři nebudou muset zůstávat s dětmi doma, o ratolesti se jim postarají studenti Pedagogické fakulty

Masarykova univerzita chce spolu s Fakultní nemocnicí pomoci lékařům a zdravotníkům, aby nemuseli s nezabezpečenými dětmi zůstávat doma. Najaly proto studenty Pedagogické fakulty, aby se o děti zaměstnanců nemocnice postarali ve speciálních skupinách právě budoucí učitelé. Děti tak budou mít program na celý den a jejich rodiče se budou moci v době koronavirové epidemie starat o pacienty.

Masarykova univerzita spolu s Fakultní nemocnicí se rozhodly pomoci zdravotníkům. Vyzvali proto studenty Pedagogické fakulty, aby přiložili ruku k dílu. V době mimořádného opatření proti nákaze koronavirem, při kterém se uzavřely základní školy, by se o děti zaměstnanců nemocnice mohli postarat právě budoucí učitelé, zdravotníci by tak se svými nezletilými ratolestmi nemuseli zůstávat doma a mohli by se soustředit na pacienty.  

MUNI ve spolupráci s Fakultní nemocnicí tedy vypsala výzvu pro studenty, kterých se momentálně výuka také netýká, Masarykova Univerzita se totiž rozhodla kvůli možné nákaze koronavirem výuku přerušit až do poloviny dubna, studenti tak mohou významně přispět k řešení krizové situace. 

„Program zřizujeme, aby mohli naši zaměstnanci nadále vykonávat svou práci v nemocnici v případě, že nemají možnost jiným způsobem zabezpečit své děti, které v současné době na základě mimořádných opatření nenavštěvují základní školu,“ uvedla Alena Tobiášová, náměstkyně pro organizační, právní věci a personalistiku Fakultní nemocnice Brno.

Budoucí učitelé se postarají o děti zdravotníků

Instituce zřizují v učebnách Lékařské fakulty MU v Kampusu speciální dětské skupiny, kam budou docházet děti ve věku 7 až 12 let. Skupiny budou rozděleny po maximálně po dvanácti, fungovat by měly od pondělí každý den od sedmi ráno do půl páté odpoledne. 

Už během několika hodin se přihlásilo dostatek studentů, do každé dětské skupiny proto budou přiřazeni minimálně dva z nich, pomoci jim chtějí i učitelé a vychovatelé ze základních škol. Studenti budou mít s Fakultní nemocnicí Brno uzavřenou dohodu o provedení práce, takže odpovědnost za děti nese nemocnice.

"Byl jsem velice mile překvapen obrovským zájmem ze strany studentů, který jsme registrovali jen pár hodin po zveřejnění výzvy. Vysoce oceňuji jejich rozhodnutí pomoct druhým v nouzi v takto závažné společenské situaci,“ sdělil Jiří Němec, děkan Pedagogické fakulty MU.

Probírání učiva však děti lékařů a zdravotníků nečeká, dozor si pro ně připraví volnočasové aktivity jako jsou společenské hry, malování a sledování pohádek či zajímavých filmů. 

Studenti Lékařské fakulty pomáhají přímo v nemocnicích

Fakultní nemocnice nebude jediná, kdo podobné opatření zřídí. Asociace děkanů pedagogických fakult chce proto v nejbližší době vydat plošnou výzvu na studenty. Pokud budou mít zdravotnická zařízení zájem, mohou studenti zajistit individuální práci s dětmi přímo v místě jejich bydliště. 

Přímo v provozu Fakultní nemocnice Brno již pomáhají také studenti Lékařské fakulty MU. Univerzita připravuje také systém, který by umožnil zapojit do dobrovolnictví i studenty z dalších fakult. Pomoc by se mohla zaměřit například na seniory.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky FN brno, MUNI, děti, studenti, pedagogická fakulta, zdravotníci, koronavirus, nemocnice, zdravotnický pracovník, Masarykova univerzita, základní škola, Fakultní nemocnice Brno, Jiří Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři nebudou muset zůstávat s dětmi doma, o ratolesti se jim postarají studenti Pedagogické fakulty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.