Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jižní Morava je na počátku chřipkové epidemie. Některé nemocnice zakážou návštěvy

Jihomoravský kraj je na prahu chřipkové epidemie. Hygienici oproti minulému týdnu evidují výrazný nárůst počtu lidí s akutním respiračním onemocněním a chřipkou. Na 100.000 obyvatel připadá 1711 nemocných. Počty nemocných se zvýšily ve všech okresech, uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Některé nemocnice v kraji zakážou návštěvy.

Akutní respirační onemocnění obsahují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní.

Nárůst hlavně na Brněnsku

Hygienici sbírají informace od lékařů, o dalších nemocných ale nemusejí vědět kvůli tomu, že odbornou pomoc nevyhledali. „K nárůstu počtu nemocných došlo ve všech regionech Jihomoravského kraje, nejvýrazněji v regionech Brno-město a Brno-venkov, a to o 30 procent. Vyšší nemocnost, než je celokrajský průměr, vykazuje okres Blansko s nejvyšším podílem chřipky," uvedla Ciupek. Doplnila, že nárůst nemocnosti hygienici pozorují ve všech věkových skupinách, nejvíce v kategorii 15 až 24 let a u dětí do pěti let, což bývá podle Ciupek pro nastupující epidemii chřipky typické.

Zákaz návštěv

Některé nemocnice v kraji kvůli vývoji nemocnosti zakážou návštěvy, a to od pondělí 3. února. „Vzhledem k vývoji epidemiologické situace výskytu akutních respiračních onemocnění na území Jihomoravského kraje nařizuji s platností od pondělí 3. února 2020 v Nemocnice Břeclav zákaz návštěv," uvedl na webu nemocnice její ředitel Petr Baťka. Zákaz návštěv začne ve stejný den platit i pro Nemocnici Hustopeče, uvedla nemocnice na webu.

Ciupek v rámci prevence doporučuje důsledně dodržovat zásady hygieny rukou a dýchacích cest. Pokud je to možné, lidé by se měli vyhýbat přelidněným místům, v uzavřených prostorách pak častěji a důkladně větrat. V případě vzniku onemocnění je třeba věnovat náležitou pozornost léčbě a nesnažit se onemocnění přecházet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, Jihomoravský kraj, návštěva, nemocnice, nemoc, Krajská hygienická stanice, Brněnsko, Nemocnice Břeclav, Nemocnice Hustopeče, okres Brno-město, okres Brno-venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava je na počátku chřipkové epidemie. Některé nemocnice zakážou návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.