Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na jižní Moravě začala epidemie nachlazení

V Jihomoravském kraji začala epidemie akutních respiračních nemocí, kam patří nachlazení, kašel nebo záněty horních cest dýchacích. Uvedla to Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Chřipka se objevuje jen sporadicky. Mezi 1,2 milionem obyvatel je víc než 21.000 nemocných, z toho tři procenta tvoří chřipka a zbytek jsou nachlazení. Podle Boháčové tak nelze zatím mluvit o chřipkové epidemii.

Za práh epidemie hygienici považují situaci, když na 100.000 obyvatel připadá kolem 1700 nemocných. „Nyní máme 1753 nemocných na 100.000 obyvatel. Jsou to ale akutní respirační nemoci. Není tam výrazný vzestup chřipky, která je jen v 60 případech na tento počet obyvatel," objasnila Boháčová.

Nejvíce nemocné jsou děti. „Pod akutní respirační nemoci spadá nachlazení, rýma, kašel, bolest v krku, teplota, záněty horních cest dýchacích. Nemocní jsou nejvíc lidé do 24 let, hlavně se to týká předškolních dětí a školáků," řekla Boháčová.

Hygienici berou údaje pouze z ordinací lékařů. Je tak možné, že je nemocných více, ale lékařskou pomoc dosud nevyhledali. Podle Boháčové je možné, že počet bude nadále stoupat. Hygienici ale nechtějí odhadovat, jaký bude podíl chřipky na nemocnosti. Loni trvala chřipková epidemie dva měsíce. Počet nemocných akutními respiračními nemocemi a chřipkou se tehdy dostal až k hranici 30.000 lidí na 1,2 milionu obyvatel.P

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nachlazení, epidemie, chřipka, Jihomoravský kraj, Radka Stupková, nemoc, Krajská hygienická stanice

Na jižní Moravě začala epidemie nachlazení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.