Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chřipková epidemie na jižní Moravě ustupuje, nemocnice odvolaly zákaz návštěv

Hygienici v Jihomoravském kraji za poslední týden evidují pokles počtu nemocných s akutními respiračními nemocemi a chřipkou. Mezi 1,2 milionu obyvatel je jich nemocných asi 17.500. Na svém webu to uvedla krajská hygienická stanice. Před týdnem bylo nemocných v kraji asi 21.500 lidí a hygienici odvolali doporučení o zákazu návštěv pro lůžková zařízení kvůli chřipkové epidemii. Chřipka ustupuje také v celorepublikovém měřítku.

 „Riziko vzniku sporadických onemocnění chřipkou však stále trvá. Doporučujeme i nadále věnovat zvýšenou pozornost hygieně rukou, dýchacích cest, a to používáním jednorázových kapesníků s jejich okamžitou likvidací, a onemocnění chřipkou nepodceňovat," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Akutní respirační onemocnění obsahují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka podle Ciupek zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní. Na 100.000 obyvatel podle hygieniků aktuálně připadá 1471 nemocných, v minulém týdnu na 100.000 obyvatel připadalo v kraji 1810 nemocných.

Hygienická stanice má informace od lékařů. Počet nemocných ale může být vyšší, protože někteří nemuseli odbornou pomoc vyhledat. Chřipková epidemie vypukla na jižní Moravě na přelomu ledna a února, v polovině února vydali hygienici doporučení o zákazu návštěv v nemocnicích a většina nemocnic k zákazu přistoupila.

Za tu dobu zemřelo šest lidí. Hygienici evidují i přes 30 závazných případů, při kterých lidé skončili s vážnými problémy v nemocnici na přístrojích. Podle Ciupek jsou závažné případy zbytečné a lze jim předejít očkováním. Většinou se podle ní týkají lidí s dalšími obtížemi, kteří mají očkování hrazené pojišťovnou.

Jsou to například lidé s chronickým onemocněním plic, srdce nebo s cukrovkou. V celém Česku klesl počet nových případů proti minulému týdnu téměř o čtvrtinu, je jich 1060 na 100.000 obyvatel.

Letošní epidemie chřipky, která začala na začátku února, je tak podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové u konce. „Jednotlivá epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru," uvedla.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, ústup, Jihomoravský kraj, návštěva, nemocnice, nemoc, Krajská hygienická stanice, Eva Gottvaldová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie na jižní Moravě ustupuje, nemocnice odvolaly zákaz návštěv  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.