Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet nemocných chřipkou na jižní Moravě neustále roste, zákaz návštěv v nemocnicích potrvá

Na jižní Moravě se za poslední týden zvýšil počet nemocných v chřipkové epidemii z 23.000 na 25.000. V kraji je 1,2 milionu obyvatel. Nejvíce zasažený je okres Brno-venkov. Chřipka místy tvoří 16 až 32 procent, zbytek jsou akutní respirační onemocnění. Největší nárůst je u děti do pěti let. Většina nemocnic zakázala návštěvy na lůžkových odděleních.

Na 100.000 obyvatel připadá 2048 nemocných, před týdnem jich bylo kolem 1950 na stejný počet obyvatel. „V porovnání s celostátním číslem 1931 nemocných na 100.000 obyvatel jsme nad průměrem. Nejhorší situace je v okrese Brno-venkov, kde je 2453 nemocných na 100.000 obyvatel," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle ní jsou zasažené všechny věkové kategorie. „Největší nárůst je u nejmenších dětí do pěti let. Je to populace, která má spíš chřipku," dodala Ciupek. Počet nemocných se může ještě zvýšit.

Stále tak platí doporučení hygieniků pro zdravotnická zařízení, aby zakázala návštěvy. Už dříve k tomu přistoupily některé domovy seniorů a většina nemocnic v kraji, a to Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, ale i nemocnice v Břeclavi, Kyjově nebo Hodoníně. Naopak návštěvy nezakázal Masarykův onkologický ústav. Podle jeho mluvčí Zuzany Joukalové pacientům s onkologickým onemocněním setkávání s blízkými pomáhá. Ústav ale apeluje na všechny, aby v případě nemoci návštěvu příbuzných odložili.

Akutní respirační nemoci zahrnují nachlazení, rýmu a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka podle hygieničky zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní. Hygienici nabádají k dodržování hygieny. „V případě vzniku nemoci je potřeba věnovat pozornost léčbě a onemocnění nepřecházet," zdůraznila Ciupek. Loni chřipka v kraji dosáhla hranice skoro 2500 nemocných na 100.000 obyvatel.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chřipka, epidemie, jižní Morava, zákaz návštěv, Jihomoravský kraj, návštěva, nemocnice, nemoc, okres Brno-venkov, Krajská hygienická stanice, Masarykův onkologický ústav, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nemocnice Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných chřipkou na jižní Moravě neustále roste, zákaz návštěv v nemocnicích potrvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.