Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové centrum umožní rozvíjet vzdělávání Romů

Rozvíjet vzdělávání mladých Romů umožní nové centrum IQ Roma servisu v Brně. Celé jedno patro budovy tvoří učebny s počítači a dalšími pomůckami, kde šest vyškolených pedagogických pracovníků bude pomáhat lidem získat zájem o vzdělání a dosáhnout ho.

V přízemí domu, který je poblíž sociálně vyloučené lokality, je nízkoprahové centrum se sociálními službami pro všechny.

IQ Roma servis dosud sídlil v menších prostorách, které nebyly dobře uzpůsobené potřebám organizace. Včera otevřenou budovu na Vranovské ulici zapůjčila IQ Roma servisu bezplatně radnice do roku 2025. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly 25 milionů korun.

„Vrchní patro je orientované na vzdělání. Sem budou chodit mladí Romové do učeben se doučovat, je tu kromě učeben i multikulturní sál, kde bude působit jejich divadelní spolek,“ řekla ředitelka organizace Katarína Klamková.    

Nejdůležitější je podle ní práce s dětmi na druhém stupni základní školy, aby měly šanci dostat se na střední školu, kterou by také dokončily. „Chceme od této doby do nějakých šesti, deseti let udělat viditelný pokrok ve vzdělávání Romů,“ podotkla ředitelka.

Vzdělání je podle ní nejdůležitější součástí pomoci romské komunitě. „Pokud se nám podaří zajistit, že Romové vystudují střední školu a například do dvou let se uplatní na trhu práce, tak se zbytek vyřeší sám. Ti lidé totiž dostanou moc a zdroje sami se o sebe postarat,“ uvedla Klamková.

IQ Roma servis má zhruba dva tisíce klientů ročně. V celém Jihomoravském kraji pracuje pro organizaci 50 zaměstnanců. V Brně působí od roku 1997. Ve městě žije 7 – 12 tisíc Romů, zhruba deset procent z nich je podle Klamkové středoškolsky vzdělaných.

Zdroj: ČTK
Foto: Facebook, IQ ROMA SERVIS

Štítky centrum, vzdělávání, IQ Roma servis, Brno, Vranovská ulice, Romové, inteligenční kvocient, učebna, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové centrum umožní rozvíjet vzdělávání Romů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.