Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Do Brna se hrnou studenti, kteří se chtějí stát piloty. Strojárna proto pořídila nové výcvikové letadlo

Letecký ústav na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně má nového člena ve své flotile, letoun Piper. Škola ho pořídila, protože roste zájem o studium programu Profesionální pilot, který připravuje studenty na kariéru pilotů v leteckých společnostech u nás i po celé Evropě.

Nezbytné je získání licence

Pro studium na pilota je nezbytná licence, kterou mohou studenti získat ve škole i u soukromých poskytovatelů. „Podmínkou našeho studia na profesionálního pilota je, že student musí být do začátku druhého ročníku držitelem základní licence soukromého pilota. Praktický výcvik si studenti zajišťují sami. Svobodně mohou využít nabídky řady privátních leteckých škol, ale i Letecké školy VUT, která rozšířila své služby,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Leteckého ústavu Jaroslav Juračka.

Letos se pro výcvik pod hlavičkou VUT rozhodlo devět z dvacítky studentů prvního ročníku. Což jsou čísla, na která donedávna nebyli na škole zvyklí. „Na pilota u nás dřív studovalo takových pět až sedm studentů v ročníku. Za poslední tři roky zájem značně vzrostl na dnešní dvě desítky mladých lidí, kteří ke studiu každoročně nastupují,“ upřesnil Juračka.

O obor podle vedení školy roste zájem navzdory nemalým nákladům, které studenti s povinným výcvikem mají. Základní licence může stát přes čtvrt milionu korun, záleží na vybrané letecké škole. Studenti do výcviku investují s vidinou, že se jim finance díky lukrativní výši platů u dopravních společností po dokončení školy brzy vrátí.

Vzdušná flotila se rozšířila

S rostoucím zájmem o studium vzrostl také tlak na stávající flotilu letounů VUT. „Výcvik jsme prováděli na dvou Cessnách 172. Ale samozřejmě ne vždy jsou letouny k dispozici, pravidelně se musí létat do servisu, někdy není vhodné počasí nebo se vrací naši absolventi s požadavky na kondiční lety. Paralelně nad rámec výcviku privátního pilota máme i navazující výcviky, například noční lety či lety podle přístrojů. Letadla tedy byla dost vytížená,“ vysvětlil Juračka.

Nákup dalšího stroje pro studenty vyšel na šest milionů korun. „Vybrali jsme letadlo Piper 28-181. Jedná se o dolnoplošný čtyřmístný letoun, s motorem o výkonu 180 koní, umožňující lety bez viditelnosti země, to znamená lety v mracích za pomoci přístrojů. Letadlo se aktuálně rozlétává a studenti se na něj postupně přeškolují,“ řekl Juračka.

Piper bude mít své domovské letiště v Křižanově, stejně jako ostatní stroje VUT. „Řadě lidí asi hned naskočí otázka, proč nevyužíváme fakultě blízké Letiště Medlánky. Křižanov má pro nás výhodu, že nejsme omezovaní vzdušným prostorem Letiště Brno, což je důležité zejména pro výcvik začínajících pilotů,“ dodal Juračka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením VUT

Štítky VUT, strojní fakulta, letectví, výcvik, letiště, letadlo, studium, Brno, Křižanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se hrnou studenti, kteří se chtějí stát piloty. Strojárna proto pořídila nové výcvikové letadlo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.