Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravským ředitelům vadí nový návrh ministerstva. Budeme propouštět a zhorší se výuka, hrozí

Ředitelé některých středních škol na jižní Moravě mají obavy ze snížení maximálního počtu odučených hodin, které stát proplatí. Negativně by to ovlivnilo kvalitu vzdělávání, řekli oslovení ředitelé. Zatím ale vyčkávají, jaké změny ministerstvo školství i po jednání s odboráři schválí. Situace ve školství je napjatá, odboráři požadují více peněz a plánují na 27. listopadu celodenní stávku.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na čtvrteční konferenci Školství 2024 řekl, že snažit se o růst platů učitelů a současně navyšovat počet pracovních míst ve školství je velmi náročné. Nárůst počtu pozic ve školství podle něj nejde zastavit, měl by se ale zpomalit. Jednou z cest, která by ke zpomalení vedla, je podle Beka snížení maximálního počtu hodin výuky. Na tohle téma se příští týden sejde s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem.

Ministerstvo připravilo návrh, který je v připomínkovém řízení. Změny by pocítili třeba na brněnském gymnáziu ve Vídeňské ulici. „Učíme nějakých 1010 hodin. Nově bychom měli proplaceno odhadem 935 hodin. Museli bychom řešit asi 70 hodin, což by se dotklo třeba tří pracovních úvazků. A museli bychom ty hodiny někde posbírat, zrušit dělené jazyky, tělocviky, laboratorní cvičení, programování na počítačích a podobně. Pokud budeme rušit skupiny a učit ve větším počtu, bude to krok zpět, který dopadne na kvalitu a způsob výuky," uvedl ředitel školy David Andrle.

Doufá, že se situace ještě změní. S ohledem na avizované jednání mezi odbory a ministerstvem také zatím neví, zda a jakou formou se škola zapojí do stávky. Podobně to vnímá ředitel Gymnázia Matyáše Lercha v Brně Petr Kovač. „Návrh ministerstva se setkal s velmi negativní reakcí asociace ředitelů gymnázií, takže doufám, že se ještě změní k lepšímu. U nás by to jinak znamenalo zrušení nějakých 150 hodin, a tedy velmi razantní omezení nabídky seminářů a dělených hodin. Konkrétnějšími dopady se ale zatím nezabýváme, uvidíme, jak se k tomu postaví ministerstvo a vláda," míní.

Dopady na vzdělání by pocítili také na střední škole v brněnské Charbulově ulici, která je zhruba s 1750 žáky největší střední školou v kraji. „Kdyby se snížil počet hodin u přímé teoretické činnosti, tak bych musela propustit až 15 lidí. Pokud by to bylo v odborném výcviku, tak bychom nemuseli propouštět, ale snížili bychom počet hodin, což je každopádně na úkor kvality výuky. Nemohli bychom dělit třeba účetnictví, což je náročný předmět a vyučuje se po 15 lidech," řekla ředitelka Jana Marková. I ona dodala, že stávku zatím ve škole neřeší a čekají na jednání.

Ředitel střední zahradnické školy v Rajhradě na Brněnsku Marek Kňažík uvedl, že počká na dokončení legislativního procesu, do té doby nechce dělat žádné závěry. Zatím se ale domnívá, že i po zavedení změn by zaměstnance propouštět nemusel.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Podle Beka má resort přislíbené další čtyři miliardy z rezervy státního rozpočtu, které by mělo školství získat začátkem roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Škola, Ministerstvo, Bek, Ředitelé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravským ředitelům vadí nový návrh ministerstva. Budeme propouštět a zhorší se výuka, hrozí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.