Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Studenti architektury modernizují obecní knihovny na jižní Moravě. Hrají si s prostorem i technologiemi

Studenti architektury v Brně hledají způsoby, jak zmodernizovat obecní knihovny a přizpůsobit je potřebám nových knihomolů. Jejich návrhy se už uplatnily ve Stošíkovicích na Louce na Znojemsku. Zaměřují se ale i na další objekty na jižní Moravě. Dosavadní výsledky studentských ateliérových prací jsou k dispozici na webu (re)VIZE knihoven v 21. století.

Ideálním zadáním, na kterém si mohou současní studenti natrénovat všechny potřebné dovednosti, je právě návrh obecní knihovny, uvedl Jan Kratochvíl z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Charakter knihoven se výrazně mění, stejně jako způsoby jejich využívání. „Co platilo po staletí, je dnes konfrontováno s moderními informačními technologiemi a architekti stojí jako spoluaktéři u zrodu nových knihoven s úžasnou inovovanou náplní, nevídanými prostory, materiály a možnostmi flexibility,“ popsal Kratochvíl.

Studenti architektury druhých až čtvrtých ročníků od roku 2019 vytváří ideové návrhy včetně trojrozměrných modelů pro vytipované obecní knihovny, které předtím osobně navštíví. Celkem se projektu vždy účastní deset až patnáct studentů, kteří pracují ve skupinkách. Návrhy konzultují s Metodickým centrem pro výstavbu a rekonstrukci knihoven, které působí v Moravské zemské knihovně v Brně.

Knihovna ve Stošíkovicích na Louce se nachází v novostavbě obecního domu a byla pro studenty Mikuláše Nalepu, Natálii Polesovou a Janu Vojtěšku Skálovou velkou výzvou. Má totiž plochu jen necelých dvacet metrů čtverečních. Studenti ale dokázali přeměnit nevábnou místnost v atraktivní komunitní pokoj, kde najdou zázemí jak nejmenší čtenáři, tak dospěláci se seniory, uvedla mluvčí Moravské zemské knihovny Anna Mrázová.

V Mokré-Horákově, kam studenti zavítali nedávno, mají knihovnu větší. Sídlí v bývalé uhelné kotelně. Dále studenti navštívili také například Lelekovice na Brněnsku, Drnovice na Vyškovsku nebo Znojmo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravská zemská knihovna

Štítky Obecní knihovna, Modernizace, Studenti architektury, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti architektury modernizují obecní knihovny na jižní Moravě. Hrají si s prostorem i technologiemi  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.