Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Informatici se hrnou na výšku do Brna. Lákají je nadprůměrné platy

Velký zájem v posledních letech evidují brněnské vysoké školy o studium informatiky. Uchazeči se do moravské metropole ženou z celého Česka i nedalekého Slovenska. Zájemci o obor nejvíce oceňují, že po studiu si zajistí dobrou práci a také nadprůměrné výdělky, o nichž se mnohým vysokoškolákům může jen zdát.

Více než čtvrtina všech studentů počítačové vědy v Česku navštěvuje brněnské univerzity, letos jich do prvních ročníků Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického (VUT) nastoupilo přes pět tisíc. „Největší zájem je o vývoj aplikací, kyberbezpečnost nebo třeba umělou inteligenci. Výuku stavíme na hlavně na praxích a silném výzkumném zázemí,“ přiblížil rektor VUT Ladislav Janíček.

Absolventi počítačové techniky podle Janíčka získají práci ihned po dokončení školy. Mnozí z nich jsou v kontaktu s firmami už během studia při výuce a na stážích. „V průběhu studia jsem absolvoval dvouletou stáž ve vývojářské firmě, kde jsem mohl pokračovat. Více mě ale lákala kyberbezpečnost, a tak jsem dva měsíce před státnicemi začal hledat místo v tomto oboru a získal práci téměř okamžitě,“ popsal student brněnské techniky Adam Ludes.

Mladé lidi ke studiu informatiky láká kromě okamžitého uplatnění také nadprůměrný plat. Podle výzkumu Jihomoravské inovační agentury jsou počítačoví experti nejlépe mzdově ohodnocenou skupinou specialistů v regionu. Například programátoři si měsíčně vydělají téměř osmdesát tisíc korun.

Informačním technologiím se v jihomoravské metropoli velmi daří a firmy množství studentů vítají. „První firmy z tohoto oboru vznikaly před dvěma dekádami zejména v Praze, postupem let se hlavním městem počítačové vědy stalo Brno, a to celoevropsky. V žádném jiném evropském městě není hustota zaměstnanosti v oboru tak vysoká jako právě v Brně,“ vysvětlil ředitel Asociace lídrů podnikových služeb Jonathan Appleton.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Janů (VUT)

Štítky Brno, studenti, informatika, peníze, počítače

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Informatici se hrnou na výšku do Brna. Lákají je nadprůměrné platy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.