Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Je třeba, aby se ve školách děti více učily o Romech, tvrdí ministr Bek

Téma Romů a vztahu k menšinám je třeba při plánovaných revizích zapracovat do školních vzdělávacích programů pro základní i střední školy. Pozornost je romským tématům potřeba věnovat i při vzdělávání budoucích učitelů. Po jednání v Muzeu romské kultury v Brně, kterého se zúčastnila ředitelka muzea Jana Horvátová, zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková a zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Do Brna přijel ministr na pozvání ředitelky muzea, které pořádá vzdělávací aktivity pro školy. „Debatovali jsme s kolegy o tom, jak dostat romskou problematiku vhodně do revidovaných vzdělávacích programů. V současné době se připravuje nový rámcový vzdělávací program pro základní školství a zejména v modelových školských vzdělávacích programech, které budou připravovány následně, je velký prostor pro to, abychom konečně tohle tabuizované téma uchopili," uvedl Bek.

Kromě Muzea romské kultury navštívil ministr také základní školu ve Vranovské ulici, kde mezi žáky převažují ti ze sociálně vyloučené lokality mezi ulicemi Bratislavská, Cejl a Francouzská. S vedením školy probíral nastavení financování pedagogických asistentů, kterých školy s větším počtem žáků ze sociálně horších podmínek potřebují více. Podle Beka je třeba zohlednit specifika škol v dané lokalitě.

Podle nedávného zjištění výzkumné agentury PAQ Research je v Česku téměř osm desítek škol, kde většinu žáků tvoří romské děti. Do dvou desítek škol v republice pak chodí téměř jenom romští žáci a žačky. Výsledky letos agentura zveřejnila na webu Desegregace.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Mikuláš Bek

Štítky Romové, Školství, Bek, Ministr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

pan ministr asi žádného ani nepotkal-natož aby žil v jejich blízkosti, to by takovou pi... nevypustil z pusy

Středa, 25. října 2023, 11:49Odpovědět

Marie Glanczová

a co se naše děti mají učit o cigánech? O jejich řvaní, krádežích,napadání druhých, nefachčenkách, dávkách, nechuť chození do školy? To všechno přece víme dávno už několik generací

Středa, 25. října 2023, 11:47Odpovědět

Diskutér T.

Myslím, že v Brně už se nikdo o nich nemusí nic učit - FLÁKÁRNA U NÁDRU A PUPKÁČI U PRACÁKU - TO JE NA NOVEJ DĚJEPIS UŽ LÉTA!!!

Středa, 25. října 2023, 09:01Odpovědět

Diskutér T.

PLAYBACK - BEK, Ty jsi to tady BLBĚ ŘEK!!

Středa, 25. října 2023, 08:59Odpovědět

John Cagwe

proč jsou u vesla dementi ????

Úterý, 24. října 2023, 06:07Odpovědět

Luboš Pacik

Je to divné, chce to tak unie, všimněte si, že většina států má prounijní tak zvané liberální vlády, co nás táhnou do ( velmi sprosté slovo) . Prošlo tiskem, že se zakážou křečci a papoušci...

Úterý, 24. října 2023, 09:51Odpovědět

Baron Kocharovski

a ještě: děti se mají učit o ciGGGoších?! :-OOO a co kdyby se ciGGGoši začali UČIT SAMI a konečně se zapojili do společnosti, (kterou jen zneužívají)?!

Pondělí, 23. října 2023, 20:00Odpovědět

Baron Kocharovski

takže pojem PŘÍŽIVNÍK už bude opět aktuální?! no beku, nikdy jsem vás neměl rád, protože jste jen dalším příživníkem u ministertsva práce, kde opět nic SMYSLUPLNÉHO nevytvoříte! :-(((

Pondělí, 23. října 2023, 12:37Odpovědět

Milan Pochop

Nojo je POTŘEBA na občany převést někoho jiného,aby se už nezveřejňovaly zprávy o UA jak rozkradli finanční pomoc,která jim = vojákům byla poslána. !!

Pondělí, 23. října 2023, 09:37Odpovědět

Je třeba, aby se ve školách děti více učily o Romech, tvrdí ministr Bek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.