Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Školy na jižní Moravě vyhlíží nová lycea. Technické obory si žáci osahají v praxi

Jihomoravští studenti se od příštího školního roku můžou hlásit na nově vznikající lycea. Střední školy zájemcům nabídnou všeobecné vzdělání s maturitou, ale také potřebnou praxi. V dalších čtyřech letech kraj zřídí jedenáct nových tříd převážně technického zaměření. Otevře se také vyšší odborná zdravotnická škola v Kyjově.

Lycejní vzdělávání je podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla (ODS) kompromisem mezi gymnázii a středními odbornými školami. Na lyceu žáci získají nejen všeobecné znalosti, ale rovnou získají i některé potřebné dovednosti. Podíl takových absolventů v Jihomoravském kraji zvýší hned několik tříd, které přivítají první studenty už v příštím roce.

„Lidé si v současnosti si volí profesní profilaci obvykle až po střední škole. Pro řadu studentů je lyceum vhodnější, mohou získat zkušenosti z praxe, ale zároveň prohlubovat i všeobecné znalosti,“ vysvětlil bývalý náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělávání. 

Plánované obory budou zaměřené zejména na techniku. „Technologie se stále vyvíjejí, mnohé jsou čím dá složitější a jejich obsluha musí být často vzdělanější než v minulosti,“ odůvodnil radní Jihomoravského kraje pro vzdělávání Karel Jurka (ODS). Na jižní Moravě tak otevře například technické lyceum na střední škole v Břeclavi. Ekonomický obor je v plánu například na Střední škole v brněnské Charbulově ulici, pedagogický otevřou ve Veselí nad Moravou.

Vítanou novinkou je také možnost zřizování podobných vzdělávacích programů bez kapacitní náhrady. Dosud platilo, že pokud kraj na nějaké škole poskytl nový lycejní obor, musel ve stejném rozsahu zrušit jiný maturitní. Rychlost vzniku nových tříd tak bude záviset jen na ředitelích a odpovědi ministerstva školství.

Dlouho očekávanou zprávu přineslo ministerstvo také vyšším odborným školám (VOŠ). „Půjde hlavně o zdravotnické a technické obory. Programy by měly být kratší než tříleté bakalářské na vysokých školách," uvedl Nantl. Zřízení zdravotnické VOŠ se plánuje například v Kyjově, kde je o ni velký zájem ze strany střední zdravotnické školy, ale také nemocnic. „Tamní absolventi nyní musí studovat v Brně nebo Zlíně, kde po škole nachází i pracovní uplatnění, čímž zdravotnictví na Hodonínsku upadá,” doplnil Jurka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav/Facebook

Štítky Jihomoravský kraj, školství, lyceum, technika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy na jižní Moravě vyhlíží nová lycea. Technické obory si žáci osahají v praxi  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.